Puszyste naleśniki wysokobiałkowe z shakera (niskowęglowodanowe)
Naleśniki prawie 60g białka na porcję, która stanowi wielki talerz w około 500 kcal! Szaleństwo wysokobiałkowe! Zazwyczaj stosuję składniki proste i nie wymyślne. Ale te naleśniki wyszły tak przepyszne i niemal identyczne jak "zwykłe pszenne", że nie mogłam ich Wam nie zaprezentować! W dodatku zawierają tonę białka, więc będą idealnym posiłkiem na dobicie białka dla osób trenujących! Są super także w wersji wytrawnej!
Przepis na 15 naleśników z małej patelni:
- 1 budyń bez cukru dowolnego smaku (40g) lub skrobia ziemniaczana w wersji wytrawnej
- 3 jaja
- 50 g odżywki białkowej wpc (bezsmakowa idealna do wersji wytrawnej)
- 200 g mleka (ja zawsze używam migdałowego, kokosowe z puszki może być zbyt gęste)
- olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
- dodatki dowolne: sól, pieprz, zioła lub np, cynamon, kardamon w wersji wytrawnej*
*Do naleśników można dodać od 40g do 60 g białka, ale najlepiej wychodzą przy 50 g. Można też wsypać odrobinkę wiórków kokosowych, aby miały fajny smak.
Ciasto na naleśniki przygotować w shakerze na koktajl lub w blenderze. Do shakera wlać mleko, dodać budyń, zakręcić pokrywką i dokładnie wymieszać potrząsając. Następnie dodać odżywkę i znów wymieszać. Osobne mieszanie powoduje, że ciasto nie będzie miało grudek. W blenderze można dodać oba składniki na raz.
Następnie do masy wbić jaja, można dodać cynamon w wersji na słodko, a sól i zioła w wersji wytrawnej. Znów potrząsać, aż jaja się roztrzepią i połączą z masą. W tym czasie rozgrzać patelnię z odrobiną tłuszczu (polecam smażyć na malutkiej patelni, bo świetnie się przewracają i smażą). Naleśniki smażą się łatwo, łatwo przewracają. Nie warto smażyć ich na dużym ogniu, bo ciasto jest delikatne i szybko się smaży.
Powyżej/poniżej naleśniki pół na pół - wytrawne oraz z erytrolem i dżemem truskawkowym 100% owoców.
Naleśniki najlepiej mi smakują na ciepło od razu po przygotowaniu, ale można też zabrać do pudełka do pracy i zjeść na zimno. Są przepyszne i mają genialne, wysokobiałkowe makro dla osób trenujacych i nie tylko!
Makro (cała porcja, bez dżemu i nadzienia oraz tłuszczu do smażenia): około 530kcal
B: 58,2
T: 23,6
W: 20,3*
W: 20,3*
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz