Mieszanka azjatycka z grzybami mun, algami wakame i makaronem
Azjatyckie smaki to coś co lubi wielu z nas. Co powiecie na taki przepis? Pełen grzybów mun, shitake, alg wakame, przypraw, warzyw i makaronu! Lubię takie długo duszone mieszanki o różnych smakach. A Wy?.JPG)
Przepis na 5 porcji:
- paczka makaronu konjac/shiritaki
- 750 g piersi z kurczaka
- paczka mieszanki chińskiej 750 g
- 20 g alg wakame
- 20 g grzybów shitake
- 20 g grzybów mun
- 450 g fasoli szparagowej grubej Edame
- 1 cebula
- 30 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
- sos sojowy do smaku
- 3 ząbki czosnku
- dodatki: słodka papryka, trawa cytrynowa, duża szczypta chili, sól, pieprz do smaku
Algi, grzyby namoczyć na noc w sporej misce z wodą. Wchłoną dużą część płynu i mocno napęcznieją (20x). Na drugi dzień makaron wypłukać z zalewy. Posiekać algi i grzyby. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Pierś z kurczaka posiekać i wrzucić na patelnię. Dodać rozmrożoną mieszankę azjatycką oraz fasolkę. Wlać odrobinę bulionu lub wody i dusić całość pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby dolewać wody i mieszać. Następnie doprawić sosem sojowym, przyprawami i dusić jeszcze 15 minut do połączenia smaków.
Podczas podania warto dodać łyżkę oleju sezamowego lub innego orzechowego tłoczonego na zimno.
B: 49,9
T: 16
W: 20,4*
W: 20,4*
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz