Chrupiąca pierś z gęsi marynowana w ziołach
Lubicie gęś? Dziś na blogu pierś z gęsi! Moooocno chrupiąca skórka to coś co uwielbiam, więc zrobiłam wszystko, aby ją uzyskać!
Przepis na 2 porcje:
- 1 duża pierś z gęsi ok. 250 gram (użyłam mięsa z bio gospodarstwa tutaj [KLIK])
- zioła i przyprawy: łyżka majeranki, pół łyżeczki rozmarynu, duża szczypta pieprzu ziołowego, pół łyżeczki słodkiej papryki, odrobina: kurkumy, pietruszki suszonej oraz sól, pieprz do smaku
Pierś umyć, obsypać mieszanką przypraw i soli z obu stron, a następnie włożyć do lodówki (moja gęś marynowała się około 48 godzin, warto zostawić ją w lodówce chociaż na noc). Następnie wyjąć z lodówki i naciąć skórę w kratkę (nie ciąć mięsa, nacinać przez całą grubość skórki). Zostawić w kuchni, aż mięso zyska temperaturę pokojową.
Jak mięso uzyska temperaturę pokojową położyć pierś na patelni (nie używam tłuszczu do smażenia piersi z kaczki i gęsi), podłączyć gaz i na malutkim ogniu smażyć do momentu, aż skórka będzie chrupiąca i brązowa. Nie używam pokrywki, aby skórka była chrupiąca. Po tym czasie można mięso odwrócić i dosmażyć na drugiej stronie lub przełożyć pierś skórką do góry do naczynia żaroodpornego i zastosować dopiekanie w piekarniku (180 stopni, maksymalnie 7-8 minut powinno wystarczyć). Ja piekłam w piekarniku. Po wyciągnięciu zostawić pierś, aby "doszła" i dopiero po kilku minutach pokroić.
Skórka mojej gęsi jest mocno spieczona, ponieważ nasypałam na nią bardzo dużo ziół i chciałam mocno wysmażyć skórkę, ponieważ była dość gruba. Jeśli chcemy uzyskać brązową skórkę należy użyć mniej ziół na górę skórki i ciut krócej smażyć od strony skórki.
Makro (100 g surowej piesi z gęsi): około 344 kcal
Makro (100 g surowej piesi z gęsi): około 344 kcal
B: 15
T: 31
W: 1*
W: 1*
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Chciałbyś mnie wesprzeć skromną kawą? Możesz postawić mi ją tutaj
Wygląda pięknie. Po tym, jak zrobiłam z chrupiącą skórką z cebulką z Towojego przepisu (rewelacja!), na pewno spróbuję i z tego. Dziękuję ♥️
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Dziękuję :)
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Ta pieczona pierś z gęsi wygląda obłędnie! Świetny przepis. Chrupiąca skórka na pewno smakuje znakomicie, a i całe danie stanowi super alternatywę dla kurczaka i indyka.
OdpowiedzUsuń