Omlet z warzywami i serem kozim
Uwielbiam omlety! Nowy omlecik pojawił się właśnie na blogu :) Tym razem wersja z serem kozim! Produkty kozie od jakiegoś czasu pojawiają się raz na kilka miesięcy w mojej kuchni. To dla wielu zdecydowanie lepszy wybór niż nabiał krowi.
Przepis na 1 porcję:
- 3 jaja
- 40 g sera koziego twardego
- 1 pomidor (120g)
- pół papryki (użyłam żółtej, ok. 70g)
- 15 g masła klarowanego (1 łyżka)
- 30 g dowolnej: kiełbasy, boczku, wędliny
- dodatki: ulubione zioła, sól, pieprz do smaku
Jaja rozbełtać w miseczce z ziołami i przyprawami. Na maśle podsmażyć boczek/wędlinę w kawałeczkach oraz paprykę posiekaną w kostkę. Po podsmażeniu wlać jaja, zamieszać i posypać serem. Przykryć pokrywką i dusić omlet na małym ogniu kilka minut, aż zetnie się w całości. Na koniec dodać pomidora.
Udekorować w dowolny sposób!
Danie najlepiej smakuje na ciepło od razu po przygotowaniu, ale można też zabrać do pudełka do pracy i zjeść na zimno.
Makro (1 porcja z dodatkiem 30 g wędzonego boczku): około 667 kcal
Makro (1 porcja z dodatkiem 30 g wędzonego boczku): około 667 kcal
B: 39,5
T: 52,5
W: 9,1*
W: 9,1*
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Chciałbyś mnie wesprzeć skromną kawą? Możesz postawić mi ją tutaj
Komentarze
Prześlij komentarz