Wielkanocna rolada z indyka z pieczarkowo-szpinakowym farszem z wędzonką
Uwielbiam mięsne rolady, a Wy? Przygotowujecie je na święta? U mnie goszczą na stole zawsze w formie na zimno. Ale przyznam się, że uwielbiam je na ciepło!
Przepis na 1 roladę (około 5 porcji):
- 800 g mięsa z piersi indyka (użyłam mięsa z bio gospodarstwa tutaj [KLIK])
- 30 g sera żółtego (2 plastry)
- 20 g masła klarowanego (do podsmażenia)
- 50 g cebulki
- 150 g pieczarek
- 50 g wędzonego schabu (użyłam wędliny z bio gospodarstwa tutaj [KLIK])
- 20 g musztardy (2 łyżki)
- 25 g czyli około 1 garść szpinaku
- dodatki: sól, pieprz, papryka, majeranek i zioła do smaku
Na patelni na połowie masła podsmażyć posiekaną cebulkę, a następnie dodać pieczarki starte na tarce. Udusić. Pierś z indyka naciąć wzdłuż (ale nie do końca tak, aby pierś "rozłożyła się na boki"), a następnie rozbić tłuczkiem tak, aby powstał duży prostokąt.
Posmarować musztardą, posypać przyprawami.
Ułożyć cieniutkie plasterki wędzonki, szpinak, ser i pieczarki z cebulką.
Zwinąć w roladę i owinąć nitką. Następnie przesmażyć delikatnie roladę na patelni z masłem, aby zamknąć pory mięsa.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut.
Rolada jest przepyszna!
Idealna na Wielkanoc!
Makro (1 z 5 porcji): około 216 kcal
B: 35,6
T: 7,3
W: 1,7*
W: 1,7*
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12 |
Komentarze
Prześlij komentarz