Udo z gęsi pieczone w polskich ziołach z surówką z rzodkiewek
Gęś na blogu! Tego jeszcze nie było. Jeeenyyy jaka ona była pyszna. Robiłam i jadłam pierwszy raz, wyszło idealnie! Zrobiłam ją troszkę na wzór kaczych udek. Zobaczcie przepis!
Przepis na 2 porcje udek:
- 2 udka z gęsi (z bio sklepu tutaj [KLIK])
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka wody (albo wina wytrawnego, ja akurat tym razem wolałam zwykłą wodę)
- dodatki: łyżeczka majeranku, duża szczypta szczypiorku, odrobina estragonu, pół łyżeczki natki pietruszki, szczypta lubczyku i tymianku oraz cząbru, szczypta pieprzu ziołowego, odrobina rozmarynu (użyłam zioła suszone)
Oczyścić końcówkę udka przy kości. Udka natrzeć przyprawami i odstawić na kilka godzin, aby leżały w temperaturze pokojowej w naczyniu żaroodpornym. Trzeba wybrać większe naczynie, bo udka gęsie są spore!
Dorzucić posiekany czosnek, wlać wodę i wstawić do piekarnika na około 30 minut w 220 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec około 1,5-2 h (trzeba sprawdzać widelcem, aby nie przesuszyć mięsa, bo w zależności od wielkości udek mogą się piec różnie).
Surówka z rzodkiewek:
- 20 rzodkiewek
- posiekany szczypiorek (świeży)
- liście bazylii (świeże)
- 3 łyżeczki czyli 30 g oleju z czarnuszki/wiesiołka/ostropestu lub oliwa z oliwek (oleje tłoczone na zimno!)
- sól, pieprz do smaku
Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce, dodać posiekany szczypiorek i liście bazylii. Polać olejem i doprawić.
Podać surówkę do udek.
Udka z lekką surówką są przepyszne!
Makro (1 z 2 porcji z surówką): około 826 kcal
B: 29,7
T: 77,5
W: 2,9*
W: 2,9*
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12 |
Komentarze
Prześlij komentarz