Sałatka z kurczakiem w cieście
Idzie wiosna, więc kolorowa sałatka trafia na bloga! Z dodatkiem mięska w panierce a'la nuggetsy z mojej ulubionej wersji na blogu. Świetna na wynos, na ciepło i na zimno. Podobną sałatkę zabierałam do pudełka przez całe studia odkąd zdecydowałam się na dietę ketogenną! Można ją zrobić dzień wcześniej i rano jest równie smaczna.
Przepis na 2 porcje:
- 150 g kapusty pekińskiej
- 2 garście rukoli
- 1 ogórek (ok. 200 g)
- 10 rzodkiewek
- 30 g oleju z wiesiołka (można zamienić na oliwę lub inny zdrowy olej np. z ostropestu, czarnuszki, można też użyć nieco większej ilości oliwy/oleju)
- dodatki: sól, pieprz do smaku
Warzywa umyć i posiekać w dowolny sposób. Kapustę i rukolę również. Jeśli sałatka ma być zjedzona dopiero następnego dnia to nie doprawić. Jeśli ma być zjedzona tego samego dnia to doprawić i polać olejem/oliwą.
Kurczak w cieście:
- 250 g piersi z kurczaka (1 duża pierś)
- 2 jaja
- 10 g mąki kokosowej
- 5 g łusek babki jajowatej (lub 5 g mąki kokosowej zamiast łusek; łącznie wtedy 15 g mąki kokosowej)
- 30 g masła klarowanego do smażenia kurczaka
- sól, pieprz, majeranek, chili, papryka słodka i inne zioła
*Można też spróbować przepisu na inną sałatkę z nuggetsami tutaj [klik].
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę.
Użyłam bio kurczaka z gospodarstwa Lipowe Wzgórza (można kupić online lub stacjonarnie tutaj [KLIK]).
Składniki na panierkę czyli jaja i mąkę oraz ulubione przyprawy wymieszać. Polecam użyć kurkumy (nada piękny złocisty kolor) oraz papryki słodkiej i ostrej i oczywiście soli i pieprzu. Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lejące wymieszać z kurczakiem, ale odczekać 2 minuty przed smażeniem, powinno ładnie zgęstnieć.
Ciasta wychodzi sporo, ale nie stanie się nic jeśli jeden kawałek będzie obtoczony grubo, a drugi cienko, ponieważ smażymy kurczaka długo na małym ogniu to wszystkie kawałki będą upieczone.
Podać kurczaka z sałatką osobno lub razem. Można dołożyć łyżkę domowego majonezu np z przepisu z mojego bloga tutaj [klik].
Jeśli sałatka ma być na wynos polecam pudełko śniadaniowe z dwiema przegródkami oraz pudełeczkiem na oliwę/olej do polania bezpośrednio przed podaniem. Sól również warto dodać dopiero przed podaniem (oprócz soli do ciasta do kurczaka, którą trzeba dodać bezpośrednio do jaj i mąki). Najlepiej wymieszać olej/oliwę z przyprawami, wylać do pudełeczka i zalać taką mieszanką sałatkę w pracy.
Makro (1 z 2 porcji): około 537,2 kcal
Makro (1 z 2 porcji): około 537,2 kcal
B: 38,2
T: 38,5
W: 6,1*
W: 6,1*
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12 |
Komentarze
Prześlij komentarz