TRYB JASNY/CIEMNY

MCT - proszek czy olej? Recenzja i testy produktów

Na blogu właśnie powstał nowy dział "Recenzje produktów". Dodałam tam wszystkie recenzje, które dla Was publikowałam. Mam nadzieję, że z chęcią skorzystacie! Dziś recenzja olejów MCT! Jeśli używacie i lubicie nowości - zapraszam!

Przyznam szczerze, że nigdy nie należałam do osób, które stosują codziennie olej MCT. Stosowałam go raczej doraźnie - w momentach, gdy chciałam podkręcić stan ketonemii. Dopiero w tym roku zaczęłam codziennie suplementować malutką dawkę MCT każego dnia. 

O suplementach dedykowanych diecie keto pisałam dla Was tutaj [KLIK], więc dziś tylko recenzja!

Oczywiście to nie jedyne oleje MCT na rynku. Testowałam także inne oleje (niektóre są na blogu także w formie recenzji). Zacznijmy od MCT w proszku!

Olej MCT w proszku
Olej MCT w proszku ma stanowić ułatwienie w keto kuchni. Powstał głównie z myślą o wykorzystaniu go w koktajlach, deserach czy jako dodatek do kawy kuloodpornej. 

Zalety:
  • silny wzrost ketonemii po spożyciu
  • produkt 100% pochodzący z kokosa
  • genialna rozpuszczalność (testowałam wielokrotnie)
  • sprawdza się dla osób, które nie tolerują MCT w formie płynnej (przez dodatek błonnika akacjowego, co również potwierdzam)
  • brak jakichkolwiek dolegliwości po spożyciu nawet dużej ilości na raz (także sprawdzałam)
  • świetny do kawy kuloodpornej, koktajli lub domowych czekoladek
  • stewia w składzie
  • aromat tylko w wersji smakowej
  • starczy na długo jeśli będziemy używać odrobiny do kawy (stosuję w taki sposób i mam naprawdę wydajny produkt)
Wady:
  • dodatek sukralozy w wersji smakowej (na szczęście na ostatnim miejscu w składzie, więc nie wyczuwam, co mnie cieszy, bo bardzo jej nie lubię), wersja neutralna nie zawiera sukralozy
  • cena wyższa niż olej w płynie

PODSUMOWANIE: Zdecydowanie warto spróbować jeśli lubimy nowości i używamy oleju MCT w swojej kuchni. Polecam wersję orzechową. Stosowana do kawy (wystarczy malutka, płaska łyżeczka) nadaje jej przepyszny aromat orzecha laskowego. Jeśli chcemy jak najbardziej czysty produkt pod kątem składu możemy wybrać wersję o neutralnym smaku, który nie zawiera słodzików i aromatu.

Olej MCT płynny
Olej MCT w płynie stosuje się głównie jako dodatek do kawy kuloodpornej, ale także do koktajli czy deserów, a nawet sałatek czy zup. Odradzam smażenie na nim.

Zalety:
  • silny wzrost ketonemii po spożyciu
  • produkt 100% pochodzący z kokosa
  • kwasy tłuszczowe głównie C8 i C10 odpowiedzialne za wzrost ketonemii
  • brak dziwnego posmaku
  • świetny do kawy kuloodpornej, koktajli lub domowych czekoladek
  • czysty skład
  • starczy na długo jeśli będziemy używać odrobiny 
  • cena niższa niż MCT w proszku
Wady:
  • mimo tego, że jest dobrej jakości i nie pochodzi z palmy mogą pojawić się dolegliwości po spożyciu dużej ilości na raz (należy zacząć od malutkich dawek)

PODSUMOWANIE: Ten olej stosuję głównie do sałatek i zup. Czasem dodaję do kawy przed treningiem. Bywa też, że dodaję go do domowych czekoladek. Nie ma wersji smakowych, jest po prostu neutralny w smaku. Nie zaobserwowałam ani bólu brzucha ani dolegliwości trawiennych po jego spożyciu, ale nie wiem jak zareagują osoby bardzo wrażliwe (ja toleruję MCT dość dobrze). 



Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.


Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva