MCT - proszek czy olej? Recenzja i testy produktów
Na blogu właśnie powstał nowy dział "Recenzje produktów". Dodałam tam wszystkie recenzje, które dla Was publikowałam. Mam nadzieję, że z chęcią skorzystacie! Dziś recenzja olejów MCT! Jeśli używacie i lubicie nowości - zapraszam!
Przyznam szczerze, że nigdy nie należałam do osób, które stosują codziennie olej MCT. Stosowałam go raczej doraźnie - w momentach, gdy chciałam podkręcić stan ketonemii. Dopiero w tym roku zaczęłam codziennie suplementować malutką dawkę MCT każego dnia.
O suplementach dedykowanych diecie keto pisałam dla Was tutaj [KLIK], więc dziś tylko recenzja!
Oczywiście to nie jedyne oleje MCT na rynku. Testowałam także inne oleje (niektóre są na blogu także w formie recenzji). Zacznijmy od MCT w proszku!
Olej MCT w proszku
Olej MCT w proszku ma stanowić ułatwienie w keto kuchni. Powstał głównie z myślą o wykorzystaniu go w koktajlach, deserach czy jako dodatek do kawy kuloodpornej.
Zalety:
- silny wzrost ketonemii po spożyciu
- produkt 100% pochodzący z kokosa
- genialna rozpuszczalność (testowałam wielokrotnie)
- sprawdza się dla osób, które nie tolerują MCT w formie płynnej (przez dodatek błonnika akacjowego, co również potwierdzam)
- brak jakichkolwiek dolegliwości po spożyciu nawet dużej ilości na raz (także sprawdzałam)
- świetny do kawy kuloodpornej, koktajli lub domowych czekoladek
- stewia w składzie
- aromat tylko w wersji smakowej
- starczy na długo jeśli będziemy używać odrobiny do kawy (stosuję w taki sposób i mam naprawdę wydajny produkt)
Wady:
- dodatek sukralozy w wersji smakowej (na szczęście na ostatnim miejscu w składzie, więc nie wyczuwam, co mnie cieszy, bo bardzo jej nie lubię), wersja neutralna nie zawiera sukralozy
- cena wyższa niż olej w płynie
PODSUMOWANIE: Zdecydowanie warto spróbować jeśli lubimy nowości i używamy oleju MCT w swojej kuchni. Polecam wersję orzechową. Stosowana do kawy (wystarczy malutka, płaska łyżeczka) nadaje jej przepyszny aromat orzecha laskowego. Jeśli chcemy jak najbardziej czysty produkt pod kątem składu możemy wybrać wersję o neutralnym smaku, który nie zawiera słodzików i aromatu.
Olej MCT płynny
Olej MCT w płynie stosuje się głównie jako dodatek do kawy kuloodpornej, ale także do koktajli czy deserów, a nawet sałatek czy zup. Odradzam smażenie na nim.
Zalety:
- silny wzrost ketonemii po spożyciu
- produkt 100% pochodzący z kokosa
- kwasy tłuszczowe głównie C8 i C10 odpowiedzialne za wzrost ketonemii
- brak dziwnego posmaku
- świetny do kawy kuloodpornej, koktajli lub domowych czekoladek
- czysty skład
- starczy na długo jeśli będziemy używać odrobiny
- cena niższa niż MCT w proszku
Wady:
- mimo tego, że jest dobrej jakości i nie pochodzi z palmy mogą pojawić się dolegliwości po spożyciu dużej ilości na raz (należy zacząć od malutkich dawek)
PODSUMOWANIE: Ten olej stosuję głównie do sałatek i zup. Czasem dodaję do kawy przed treningiem. Bywa też, że dodaję go do domowych czekoladek. Nie ma wersji smakowych, jest po prostu neutralny w smaku. Nie zaobserwowałam ani bólu brzucha ani dolegliwości trawiennych po jego spożyciu, ale nie wiem jak zareagują osoby bardzo wrażliwe (ja toleruję MCT dość dobrze).
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz