TRYB JASNY/CIEMNY

Udka z kurczaka duszone w zielonych warzywach

Świeżutki przepis z dzisiejszego obiadu! Kurczak duszony w zielonych warzywach. Smakowitości! Jak zwykle prosto, pysznie i mało składników. Zapraszam!

Przepis na 2 porcje:
  • 2 udka z kurczaka (właściwie ćwiartki z kurczaka)
  • 250 g fasolki zielonej (użyłam świeżej, można użyć mrożonej)
  • 200 g pora
  • 30 g masła klarowanego
  • dodatki: duża szczypta słodkiej papryki, sól, pieprz do smaku
Na patelni rozgrzać masło i ułożyć umyte udka. Zarumienić mięso z obu stron, a następnie zalać wodą i dusić około 20-30 minut pod przykryciem (w zależności od wielkości udek/ćwiartek). Następnie dodać fasolkę i posiekanego pora i dusić dalej około 25 minut. 

Użyłam bio kurczaka z gospodarstwa Lipowe Wzgórza  (można kupić online lub stacjonarnie tutaj [KLIK]).
Doprawić na ostatnie 15 minut duszenia.
Danie najlepiej smakuje na ciepło od razu po przygotowaniu, ale można też zabrać do pudełka do pracy i zjeść na zimno. 

UWAGA: W daniu użyłam fasolki szparagowej (strączki), więc danie nie sprawdzi się dla wszystkich (wykluczona np. na diecie L-Fodmap).
Makro (1 z 2 porcji): około 456 kcal
B: 31,9
T: 31,8
W: 8,6*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva