TRYB JASNY/CIEMNY

Pierś z kaczki w sosie z karmelizowanej cebulki i pora

Wracam po świętach z nowym przepisem na kaczuszkę w przepysznym sosie! Jak zwykle prosto i smakowicie! Kilka przypraw i mamy świetny obiadek.

Przepis na 2 duże porcje (danie można podzielić na 4 porcje i podać z dużą ilością dodatków):
  • 2 piersi z kaczki
  • 200 g cebuli czerwonej
  • 200 g pora
  • dodatki: spora łyżeczka majeranku, sól, pieprz do smaku
Pierś z kaczki umyć i naciąć na skórze w kratę (nie przecinać mięsa, tylko skórę). Ułożyć na patelni, włączyć gaz i zacząć smażyć od strony skóry. Gdy wytopi się trochę tłuszczu dołożyć posiekaną w piórka cebulę oraz pora. Smażyć dalej na malutkim ogniu (a właściwie dusić w wytapianym z kaczki tłuszczu). Nie przykrywać pokrywką (skórka pozostanie chrupiąca).

Użyłam bio kaczki z gospodarstwa Lipowe Wzgórza  (można kupić online lub stacjonarnie tutaj [KLIK]).
Doprawić. Gdy kaczka osiągnie stopień wysmażenia, który chcemy osiągnąć (smażyłam tylko z jednej strony, aby skórka była maksymalnie chrupiąca, ale można obracać i smażyć krócej, aby była jedynie lekko wysmażona) ściągnąć ją z patelni, aby "odpoczęła". Dusić dalej cebulkę z porem, aż oba warzywa mocno się skarmelizują i zmiękną. Następnie przelać całą zawartość patelni do wysokiego naczynia i zblendować na gładki sos. 
Na talerz wylać sos i ułożyć piersi. Podać z ulubionymi dodatkami.
Makro (1 z 2 porcji, cała pierś z połową sosu): około 786 kcal
B: 88,4
T: 38,4
W: 18,4*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva