Proteinowy keto chleb bez mąki
Obiecałam przepis na nowy chlebek i mamy! Struktura pęcherzykowata - pożądana w tego typu wypiekach. Ciekawi jak ją uzyskałam? Dość nietypowym połączeniem. Mniej niż 0,9 g węglowodanów na dość grubą kromkę! Nietypowa propozycja jak na mnie. Sprawdźcie!
Przepis na małą keksówkę (standardowa wielkość):
- 250 g twarogu (z różnych względów do wypieków zawsze używam półtłustego bez laktozy)
- 5 jaj
- 30 g odżywki białkowej bezsmakowej
- 80 g łusek babki jajowatej
- łyżeczka proszku do pieczenia (raczej płaska, bez górki)
- dodatki: sól, pieprz, zioła do smaku
Dokładnie zmieszać wszystkie składniki razem.
Wyłożyć masę do foremki keksówki (używam silikonowej).
Piec 50 minut w 180 stopniach.
Można wyjąć od razu. Nie powinien opaść.
Jest pycha!
Chlebek podałam ze smalczykiem z dzika od AgroTop.
Smalczyki można kupić online tutaj [KLIK].
Makro (średnio z każdego bochenka wychodziło mi 16 kromek, więc makro dla 1 kromki z 16): około 61 kcal
Jest pycha!
Chlebek podałam ze smalczykiem z dzika od AgroTop.
Smalczyki można kupić online tutaj [KLIK].
Makro (średnio z każdego bochenka wychodziło mi 16 kromek, więc makro dla 1 kromki z 16): około 61 kcal
B: 6,4
T: 2,6
W: 0,85*
W: 0,85*
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
nie mam odżywki białkowej, czym można zastąpić, a może ominąć ?
OdpowiedzUsuńPolecam zajrzeć na inne przepisy z działu pieczywo na blogu :) Jest ich na tyle dużo, że nie trzeba nic zamieniać i można wybrać własny. Gdy nie podaję zamienników lepiej tego nie robić.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Wychodzi też bez.
Usuńbosko ! w końcu coś bez nasionek czy błonnika pszennego. kochana a jakiego białka używasz ?
OdpowiedzUsuńPolecam też inne przepisy na pieczywko z bloga :) Nie używam nasion i orzechów do obróbki termicznej. I oczywiście zero błonników pszennych i dziwnych wymysłów :)
UsuńBiałko bezsmakowe kfd.
Pozdrawiam serdecznie!
A czy ser można zamienić na kozi albo fete? Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPróbowałam z jogurtem kozim i raz wychodził super, a raz nie. Myślę, że z gęstszym serem niż jogurt kozi) wyjdzie :)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Co zrobić jeżeli chlebek mimo zrobienia wszystkiego według przepisu nie wyrasta, robi się zakalec i ma szary kolor po 50 min w piekarniku? Czy może to być kwestia twarogu (używałem twarogu Klimek półtłusty z biedronki, ten pakowany w trójkątne opakowanie)? Czy mieszać to widelcem czy lepiej robotem?
OdpowiedzUsuńMożliwe, że kwestia twarogu. Albo zbyt długiego mieszania. Twaróg z jajami warto trochę wcześniej rozbić mikserem lub porządnie trzepaczką ręczna jeśli jest w kostce. Można spróbować z innego sera - piekłam ten chlebek zawsze z tego twarogu mlekovity i zawsze wychodził, więc ciężko mi powiedzieć jak z innych. Niestety z wypiekami z nabiałem tak często jest, że nie wszystkim wychodzą odtwarzane z innych produktów, dlatego tak bardzo nie lubię wypieków z nabiału i praktycznie ich nie ma na blogu.
UsuńMam nadzieję, że kolejne próby będą udane! Pozdrawiam :)
Zrobiłam i wyszedł w smaku dobry, delikatny, ale ma fioletowy kolor...
OdpowiedzUsuńTak jak poniżej zauważył czytelnik - faktycznie kolor zależy od odmiany łusek. Warto spróbować innych.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Niektóre odmiany babki jajowatej dają taki kolor pieczywa.
OdpowiedzUsuńWielkość blaszki to 30/14 ?
OdpowiedzUsuńTo standardowa keksówka silikonowa, ma wymiary około 22-12.
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Nie daję odżywki białkowej a zamiast tego łyżkę mąki kokosowej, Wychodzi jak trzeba.
OdpowiedzUsuńMega!
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Witam, czy można czymś zastąpić proszek do pieczenia (to sama chemia i dodatkowo czytałem ostatnio że znaleziono tam aluminium)? I czy może być babka plesznik?
OdpowiedzUsuńProszek do pieczenia to zwykła soda oczyszczona i odrobina mąki pszennej - czyli dwa składniki, można użyć samej sody, ale dobrze ją zgasić octem :) Zanieczyszczenia są obecnie w każdym produkcie, który wsadzamy do ust, włącznie z wodą, a chemia to wszystko co jest dookoła nas i z czego jesteśmy stworzeni, więc ciężko mi to skomentować jako biochemik:) Z babki płesznik nie wyjdzie tak dobry i puszysty chleb.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
bardzo dziękuję
OdpowiedzUsuń