TRYB JASNY/CIEMNY

Domowy bio majonez w minutę

Pyszny, prosty, szybki, z niewielkiej ilości składników. Takie przepisy uwielbiam ja i wiem, że takie przepisy kochacie też Wy! Drugi majonez właśnie wylądował na blogu. Drugi i 10x lepszy! Spróbujcie takiej wersji:)

Przepis na słoik:
  • 1 jajo
  • 350 g oleju (polecam mix: 300 g oleju słonecznikowego z certyfikatem bez GMO, 30 g oliwy z oliwek dobrej jakości oraz 20 g oleju z pestek dyni, oleje tłoczone na zimno z certyfikatem bez GMO, tłoczone od razu po zamówieniu, których użyłam do tego przepisu można dostać tutaj [KLIK]), można też użyć odrobiny oleju MCT)
  • 1 łyżka (10g) soku z cytryny
  • 20 g (1 czubata łyżeczka) musztardy (użyłam sarepskiej)
  • dodatki: sól, pieprz do smaku
Do wysokiego naczynia wbić sparzone wrzątkiem jajko. Dodać musztardę, sok z cytryny, przyprawy oraz wlać mix olejowy. W naczyniu umieścić blender (tzw. żyrafa ze zwykłą końcówką).
Zacząć miksować nie odrywając blendera od dna naczynia. Powinna zacząć pojawiać się bardzo gęsta warstwa, jaśniejsza niż warstwa olejowa. Wtedy można lekko unieść blender i miksować centymetr nad dnem naczynia. Miksujemy dosłownie około minutę.
Po tym czasie cały olej zostanie wmiksowany w masę, składniki powinny się połączyć i powinien powstać gęsty, lśniący majonez.

Wskazówki:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową (jeśli masz wprawę wyjdzie też ze składników prosto z lodówki tak jak mój, ale na początku wyciągaj składniki szybciej, aby nabrały temperatury pokojowej)
- nie miksuj na maksymalnych obrotach
- użyj wysokiego naczynia
- nie unoś blendera zanim nie zgęstnieje masa
- stosuj pulsacyjny tryb miksowania i nie miksuj długo
- pamiętaj, że majonez w lodówce trochę zgęstnieje, więc nie martw się jak otrzymasz konsystencję masy do ciasta, a nie jak ubitej na sztywno śmietany
Czy majonez może się zwarzyć? Tak choć używając tej metody w takich proporcjach szansa jest mała. Co zrobić, gdy majonez jednak się zwarzy?
1. Można zamrozić masę (kilka-kilkanaście minut) i spróbować jeszcze ją miksować.
2. Można przygotować majonez raz jeszcze i następnie dodawać porcjami zwarzoną masę stale ucierając.
3. Można dodać łyżkę wrzątku i spróbować miksować. 
4. Można dodać musztardy i ucierać dalej. 
Majonez powinien wyjść bardzo gęsty. Można powiedzieć, że "stoi w nim łyżka". Przechowujemy go w lodówce około 4 dni.
Makro (cała porcja, słoiczek majonezu): około 3246 kcal
B: 7,6
T: 356
W: 2,8*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.



Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva