Chleb w jajku jak z dzieciństwa
Chleb w jajku to jedno z takich form podania pieczywa, które zawsze się sprawdzało jako "pełne" danie szczególnie, gdy nie zawsze była możliwość zjedzenia mięsa. Jedliście? Lubicie? Ja uwielbiałam, gdy mama serwowała mi taki specjał :)
Przepis na 3 porcje (bułeczki z przepisu na Grahamki z bloga):
- 5 jaj
- 30 g mąki kokosowej
- 30 g łusek babki jajowatej
- 1-1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- spora szczypta soli, ulubione zioła
- opcjonalnie: 2-3 łyżki wody
Jaja rozbełtać w misce widelcem, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Można dodać wodę (łyżeczkę, maks. 2-3) jeśli ciasto szybko zrobi się bardzo gęste zbyt szybko. Zostawić ciasto na 2-4 min, a następnie ulepić rękoma 3 bułeczki. Można posypać solą i ziołami. Ja leciutko posypałam sezamem.
Piec 40-45 min w 180 stopniach na rumiano.
Do obtoczenia:
- 3 jajka
- 30 g smalcu do smażenia (lub masła klarowanego) (można kupić tutaj [klik])
- sól, pieprz do smaku
Bułeczki pokroić na cieniutkie kromeczki. Wrzucić do talerza z rozbełtanymi, przyprawionymi jajkami. Obtoczyć z obu stron i usmażyć delikatnie na smalcu.
Najlepiej smakuje na ciepło!
Makro (1 z 3 porcji): około 348 kcalB: 20,3
T: 25,6
W: 2,5*
W: 2,5*
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz