TRYB JASNY/CIEMNY

Chleb w jajku jak z dzieciństwa

Chleb w jajku to jedno z takich form podania pieczywa, które zawsze się sprawdzało jako "pełne" danie szczególnie, gdy nie zawsze była możliwość zjedzenia mięsa. Jedliście? Lubicie? Ja uwielbiałam, gdy mama serwowała mi taki specjał :)

Przepis na 3 porcje (bułeczki z przepisu na Grahamki z bloga):
  • 5 jaj
  • 30 g mąki kokosowej
  • 30 g łusek babki jajowatej 
  • 1-1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • spora szczypta soli, ulubione zioła
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki wody
Jaja rozbełtać w misce widelcem, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Można dodać wodę (łyżeczkę, maks. 2-3) jeśli ciasto szybko zrobi się bardzo gęste zbyt szybko. Zostawić ciasto na 2-4 min, a następnie ulepić rękoma 3 bułeczki.  Można posypać solą i ziołami. Ja leciutko posypałam sezamem.
Piec 40-45 min w 180 stopniach na rumiano.
Do obtoczenia:
Bułeczki pokroić na cieniutkie kromeczki. Wrzucić do talerza z rozbełtanymi, przyprawionymi jajkami. Obtoczyć z obu stron i usmażyć delikatnie na smalcu. 
Najlepiej smakuje na ciepło!
Makro (1 z 3 porcji): około 348 kcal
B: 20,3
T: 25,6
W: 2,5*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.


Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva