Rozgrzewający wegański gulasz jesienny
Jesienne przepisy czas start! Dyniowy gulasz właśnie trafił na bloga. W wersji wegańskiej. Często przygotowuję takie posiłki jako dodatek do gotowanego mięsa czy jaj. Lub jako samodzielny posiłek jeśli w innych posiłkach uzupełniłam podaż białka. Sprawdźcie jeśli lubicie dynię!
Przepis na 3 porcje:
- 500 g dyni (najlepiej odmiany hokkaido)
- 300 g fasolki szparagowej
- 100 g kalarepy
- 140 g papryki czerwonej (1 sztuka)
- 10 g oleju kokosowego
- 20 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka wody lub mleka migdałowego
- 30 g oleju z pestek dyni tłoczonego na zimno (łyżka na porcję) (używam tego [KLIK])
- 30 g pestek z dyni (łyżka na porcję) (pestki można kupić w moim ulubionym sklepie tutaj [KLIK] z rabatem 12% na hasło: reva 12)
- dodatki: 10 g soku z limonki, duża szczypta chili, trawa cytrynowa, posiekana kolendra w dowolnej ilości, 1 liść laurowy, 5 ziarenek ziela angielskiego
Umyć warzywa, wydrążyć pestki. Dynię posiekać w kostkę (jeśli mamy odmianę hokkaido to można nie obierać skórki), paprykę i kalarepę również posiekać w kostkę (kalarepę trzeba obrać ze skórki jeśli jest twarda). Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę i czosnek posiekać na malutkie kawałeczki. Podsmażyć czosnek i cebulę na oleju. Wrzucić resztę warzyw, przyprawy, zalać wodą lub mlekiem i dusić około 15-20 minut do miękkości. Gulasz posypać pestkami dyni i polać olejem z pestek dyni.
Danie najlepiej smakuje na ciepło od razu po przygotowaniu, ale można też zabrać do pudełka do pracy i zjeść na zimno. W gulaszu brak źródła białka, więc proszę je podać do sadzonych lub ugotowanych jajek albo kawałka ryby lub mięsa. Albo zjeść solo w przypadku, gdy uzupełniliśmy podaż białka w innych posiłkach.
Makro (1 z 3 porcji): około 299 kcal
Makro (1 z 3 porcji): około 299 kcal
B: 8,5
T: 19
W: 19,1*
W: 19,1*
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12 |
Komentarze
Prześlij komentarz