Lekka sałatka pełna różnorodnych kwasów tłuszczowych
Ostatnio mało przepisów pojawia się na blogu choć mam jak zawsze spooro pomysłów. Ale czasem zamiast kombinować warto postawić na prostotę :) Dziś na bloga trafia prosta i przepyszna, kolorowa sałatka pełna różnorodnych kwasów tłuszczowych! Pamiętajmy o tym, że tłoczone na zimno oleje to coś co absolutnie musi być w naszej kuchni niezależnie od diety :) Dziś postawiłam na przeciwzapalny olej z czarnuszki i dyni!
Przepis na 2 porcje:
- 2 garście rukoli (40 g)
- 5 liści sałaty lodowej (100 g)
- 8 rzodkiewek (140 g)
- 1 ogórek zielony (180 g)
- 1 papryka dowolnego koloru (140 g)
- 1 łyżka oleju z dyni tłoczonego na zimno (10 g) (oleje tłoczone na zimno w małej manufakturze znajdziemy np. tutaj [KLIK])
- 1 łyżka oleju z czarnuszki tłoczonego na zimno (10 g) (oleje tłoczone na zimno w małej manufakturze znajdziemy np. tutaj [KLIK])
- ziarenka czarnuszki do ozdoby (pół łyżeczki)
- sól, pieprz do smaku
Warzywa umyć, obrać i dowolnie posiekać. Ułożyć na umytej i poszarpanej zieleninie. Polać olejami, doprawić, a na sam koniec udekorować czarnuszką.
Sałatka smakuje zarówno do mięsnego obiadu jak i po prostu do sadzonych jajek czy kawałka ryby. Warto dodać źródło białka, bo w sałatce go brak.
Można posypać także koperkiem.
Makro (1 z 2 porcji): około 301 kcalB: 3,2
T: 10,9
W: 7,45*
W: 7,45*
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12 |
Komentarze
Prześlij komentarz