Jak poprawić wrażliwość na insulinę? Rady dla insulinoopornych i nie tylko
Problemy z insuliną spędzają sen z powiek wielu osobom w naszym kraju i na świecie. Czy wiecie jakie są darmowe i naturalne sposoby poprawy wrażliwości na insulinę? Zajrzyjcie do dzisiejszego wpisu koniecznie! Nawet w przypadku zdrowych osób warto je stosować i bezustannie walczyć o coraz lepszą wrażliwość na insulinę, a co za tym idzie - większą tolerancję węglowodanów mimo diety niskowęglowodanowej!
Problemy z gospodarką węglowodanową oraz hormonem zwanym insuliną to czynniki mające wielkie znaczenie w przypadku chorób takich jak: cukrzyca, insulinooporność, zespół metaboliczny, nietolerancja glukozy oraz problemów z otyłością i nadwagą, a także wielu wielu innych. Czy możemy coś z tym zrobić i dodatkowo wspomóc leczenie nie tylko dietą/farmakologią, ale i pewnymi darmowymi wskazówkami? Jasne, że tak!
Jak poprawić wrażliwość na insulinę i jeść więcej węglowodanów będąc na diecie ketogennej?
- Trenuj! Odpowiedni trening to świetny sposób na poprawę wrażliwości na insulinę. Postaw na trening na świeżym powietrzu, trening wytrzymałościowy, treningi siłowe. Długotrwałe treningi cardio raczej odpuść lub stosuj rzadko. Nie zawsze więcej znaczy lepiej, dlatego porządny trening siłowy jest często lepszym rozwiązaniem (pod kątem obserwacji całego organizmu) niż 3 godzinny trening na rowerze lub godzinne bieganie.
- Przebywaj dużo na słońcu! Nie bez powodu w lecie mamy lepszy metabolizm i lepiej trawimy pokarm oraz lepiej przyswajamy makro i mikroskładniki. Lato - węglowodany, zima - tłuszcz.
- Włączając do diety węglowodany postaw na warzywa i czasem owoce, unikaj słodyczy i cukrów prostych.
- Nie zwiększaj porcji węglowodanów drastycznie, rób to powoli i dopasowuj do aktywności fizycznej i pory roku.
- Nie stosuj cheat meal i cheat day - badania pokazują, że nawet 1 dzień objadania się niezdrowymi przekąskami silnie pogarsza wrażliwość na insulinę.
- Zadbaj o prawidłową masę ciała, a od razu zwiększysz wrażliwość na insulinę!
- Ogranicz nadmierne, negatywne bodźce w życiu. Codzienny stres w pracy i w domu, a także zbyt wysokie ambicje, pracoholizm, praca do nocy - to wszystko naprawdę nie służy Twojej insulinie. Stres jest dobry, ale nie przewlekły. Także dla naszej insuliny (w przypadku osób żyjących w długotrwałym stresie często obserwujemy wysoki poziom insuliny na czczo!)
- Nie stosuj głodówki!
- Nie stosuj diet typu 1000, 1500 kcal!
- Wprowadź zdrowy, niewielki deficyt. Nie próbuj zrzucić spektakularnie 20kg w 2 miesiące. Czas i tak minie, a Ty zrobisz to zdrowo i bezpiecznie.
- Możesz zastosować dodatkowo substancje modulujące stężenie glukozy - cynk, witaminę B6, niacynę oraz rośliny i zioła: zieloną herbatę, inulinę, cykorię i adaptogeny.
Miłej lektury!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12 |
Hmm, a chrom? Bardzo zaciekawił mnie ostatnio testowy produkt bioptimizers i jego test dagostino: prosze zobaczyć różnice https://www.instagram.com/p/CNfo1SCgRlS/?igshid=x99ps6h1r4zx
OdpowiedzUsuńTak, wiem, n=1 z instagrama ale D’Agostino to chyba Pani zna?
To jest najbardziej kontrowersyjny pierwiastek, który na tyle samo negatywnych skutków czy "rzekomch" pozytwnych. Polecam zrobić szerszy przegląd naukowy omijając autorów związanych z firmami, które go sprzedają. Kilka miesięcy temu robiłam taki research, bo mój profesor ze studiów mawiał, że to głupota przyjmować chrom jako suplement i byłam ciekawa co tam wychodzi w badaniach. Wg mnie miał 100% rację. Na ten temat jest już sporo danych. Niektórzy naukowcy wręcz postulują o jego wycofanie że sprzedaży. Niestety bezskutecznie.
OdpowiedzUsuńNigdy bym go nikomu nie poleciła brać. Mamy bezpieczne środki, które działają podobnie i żadnych większych kontrowersji wokół nich nie ma;)
Pozdrawiam!
Zechciałabym Pani poruszyć kiedyś temat chromu? Bardzo mnie zaciekawił.
OdpowiedzUsuńZdjęcie do posta - pokusa jak ta lala :)))
Na szczęście jest to już za mną. I tylko KETO/niskie węgle mnie od tego uwolniły. Ćwiczę od 20 lat, zdrowo się odżywiałam a przynajmniej tak mi sie wydawało a ochota na słodkie i spadki energii po jedzeniu były moim koszmarem.
To pokazuje, że tłuszcz i białko sa moimi sprzymierzeńcami. Nie liczę ukochanych warzyw, bo one były zawsze. Ale kiedyś cukier też. Na szczęscie kiedyś :))
Jasne, nie ma sprawy - będzie o chromie :)
UsuńCiacho na foto na szczęście 100% keto (przepis z bloga) i jeszcze bez słodzików! Naturalny, słodki smak malin :) Na takie możemy sobie spokojnie w weekend pozwolić. Przy ładnej pogodzie i treningach tym bardziej. Jak są od 20 lat to wrażliwość na insulinę na zdrowej diecie na pewno już super:)
Pozdrawiam serdecznie!
Ja mam dylemat treningowy. Z jednej strony IO, przy której lepiej unikać treningów cardio, a postawić na konkretniejszy trening siłowy, z drugiej strony PCOS o profilu androgenowym, ze skokami testosteronu, przy którym trening siłowy jest raczej odradzany, a bardziej lekarze nakierowują na treningi cardio. I bądź tu człowieku mądry...
OdpowiedzUsuńAle są też treningi pośrednie :) Trening z gumami, spacery, kijki, joga i wiele innych ;) Warto spróbować!
UsuńPozdrawiam serdecznie;)
Dlaczego unikać głodówek?
OdpowiedzUsuńGłodówek czyli jedzenia skrajnie niskich kalorii warto unikać zawsze. Post to co innego :) Post to nie głodówka, głodówka to nie post.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Warto by wspomnieć tez jakie rodzaje kwasów tłuszczowych uwrażliwiają na insulinę, a ktore pogłębiaja insulinooporność 😊😊😊
OdpowiedzUsuńTak jest! Tam nawet jeszcze więcej można dopisać:)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Możesz rozwinąć temat głodówki? Rozumiem, że chodzi o dłuższe? Bo IF będzie miał pozytywny wpływ? Dzięki!
OdpowiedzUsuńGłodówek czyli jedzenia skrajnie niskich kalorii warto unikać zawsze. Post to co innego :) Post np. IF to nie głodówka, głodówka to nie post.
UsuńIF dobrze dobrany - zaczynając porządnym, białkowym śniadaniem w 90% przypadków - będzie super.
Pozdrawiam serdecznie!