TRYB JASNY/CIEMNY

Mazurek "Malinek" z dżemem malinowym

W tym roku to ostatni przepis mazurkowy :) Wersja malinowa z moim ostatnim odkryciem - pyszny 100% bio dżemik malinowy wylądował na mazurku! Ta propozycja z trzech dzisiejszych jest najlżejsza pod względem kalorycznym:)

Przepis:
Na całe ciasto kruche (3 sztuki mazurka lub 3 różne przepisy na mazurek, które są poniżej) 
  • 1/3 ciasta kruchego z przepisu tutaj [KLIK]
Czyli na 3 mazurki składniki to:
  • 1 jajo
  • 50 g mąki kokosowej 
  • 100 g wiórków kokosowych (można dać mniej, ciasto też wyjdzie)
  • 100 g smalcu lub masła (albo oleju kokosowego)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
Składniki wymieszać razem i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Ulepić 3 mazurki w dowolnym kształcie (np. w kształcie jaja jak moje). Boki muszą być wyższe niż środek. Piec około 15 minut w 180 stopniach czyli krócej niż przepis bazowy, bo mazurki będą dość cienkie.

Malinowa masa na 1 mazurek:
Po prostu wyłożyć dżem na mazurek. Delikatnie rozsmarować. Udekorować mazurek w dowolny sposób. U mnie jest udekorowany płatkami migdałowymi i pestkami dyni.
Warto wyłożyć masę bezpośrednio przed podaniem i zjeść od razu po przygotowaniu mazurka, bo dżem może zmiękczyć ciasto.
Wszystkie składniki do ciasta można kupić w sklepie www.foodforce.pl z 12% rabatem na hasło: reva12
Z pozostałych części ciasta możesz wykonać dwa inne mazurki! 
Makro (1 cały mazurek na cieście ze smalcem i mąką malinową, bez dekoracji): około 1012 kcal
B: 10,2
T: 86,8
W:11,8*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva