Mazurek "Malinek" z dżemem malinowym
W tym roku to ostatni przepis mazurkowy :) Wersja malinowa z moim ostatnim odkryciem - pyszny 100% bio dżemik malinowy wylądował na mazurku! Ta propozycja z trzech dzisiejszych jest najlżejsza pod względem kalorycznym:)
Przepis:
Na całe ciasto kruche (3 sztuki mazurka lub 3 różne przepisy na mazurek, które są poniżej)
- 1/3 ciasta kruchego z przepisu tutaj [KLIK]
Czyli na 3 mazurki składniki to:
- 1 jajo
- 50 g mąki kokosowej
- 100 g wiórków kokosowych (można dać mniej, ciasto też wyjdzie)
- 100 g smalcu lub masła (albo oleju kokosowego)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
- kilka kropel aromatu waniliowego
Składniki wymieszać razem i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Ulepić 3 mazurki w dowolnym kształcie (np. w kształcie jaja jak moje). Boki muszą być wyższe niż środek. Piec około 15 minut w 180 stopniach czyli krócej niż przepis bazowy, bo mazurki będą dość cienkie.
Malinowa masa na 1 mazurek:
- 100 g dżemu malinowego bio (użyłam tego [KLIK], można kupić z rabatem 12% na hasło: reva12)
Po prostu wyłożyć dżem na mazurek. Delikatnie rozsmarować. Udekorować mazurek w dowolny sposób. U mnie jest udekorowany płatkami migdałowymi i pestkami dyni.
Warto wyłożyć masę bezpośrednio przed podaniem i zjeść od razu po przygotowaniu mazurka, bo dżem może zmiękczyć ciasto.
Wszystkie składniki do ciasta można kupić w sklepie www.foodforce.pl z 12% rabatem na hasło: reva12
Z pozostałych części ciasta możesz wykonać dwa inne mazurki!
Makro (1 cały mazurek na cieście ze smalcem i mąką malinową, bez dekoracji): około 1012 kcal
B: 10,2
T: 86,8
W:11,8*
W:11,8*
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12 |
Komentarze
Prześlij komentarz