Mazurek "Łaciaty" laskowo-sezamowy
Obiecałam Mazurki, są i Mazurki :) Trzy wersje, minimalistyczne, ale jakże pyszne! Pierwsza propozycja to mazurek "łaciaty"! Zaraz będą kolejne, dziś blogowo-kulinarne, przedświąteczne szaleństwo :)
Przepis:
Na całe ciasto kruche (3 sztuki mazurka lub 3 różne przepisy na mazurek, które są poniżej)
- 1/3 ciasta kruchego z przepisu tutaj [KLIK]
Czyli na 3 mazurki składniki to:
- 1 jajo
- 50 g mąki kokosowej
- 100 g wiórków kokosowych (można dać mniej, ciasto też wyjdzie)
- 100 g smalcu lub masła (albo oleju kokosowego)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
- kilka kropel aromatu waniliowego
Składniki wymieszać razem i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Ulepić 3 mazurki w dowolnym kształcie (np. w kształcie jaja jak moje). Boki muszą być wyższe niż środek. Piec około 15 minut w 180 stopniach czyli krócej niż przepis bazowy, bo mazurki będą dość cienkie.
"Łaciata" masa na 1 mazurek:
- 50 g pasty tahini
- 30 g sezamu
- 50 g pasty/masła laskowego
- 20 g mąki migdałowej/mielonych migdałów (mielonych orzechów itp)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Tahini wymieszać z sezamem i wyłożyć masę na cały mazurek. Delikatnie rozsmarować. Masło laskowe i migdały wymieszać również i wyłożyć kleksami na masę sezamową.
Udekorować mazurek w dowolny sposób. U mnie jest udekorowany nerkowcami i orzechami macadamia.
Przed podaniem dobrze jest go schłodzić.
Wszystkie składniki do ciasta można kupić w sklepie www.foodforce.pl z 12% rabatem na hasło: reva12
Z pozostałych części ciasta możesz wykonać dwa inne mazurki!
Makro (1 cały mazurek na cieście ze smalcem i mąką migdałową do masy, bez dekoracji): około 1801 kcal
B: 26,3
T: 168,4
W: 25,6*
W: 25,6*
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12 |
Komentarze
Prześlij komentarz