Zapiekanka z kawałkami schabu, pieczarkami i suszoną wołowiną
Nowy Rok nowy przepis! :) Kolejna odsłona zapiekanki na bazie bagietki z bloga. Tym razem z porcją schabu w ziołach i odrobinką wołowiny. Mniam! Spokojnie możecie wykorzystać resztki pieczeni ze schabu lub domowej szynki. To świetna zapiekanka resztkowa!
Przepis na 2 zapiekanki:
- 1 bagietka z przepisu tutaj [klik] przygotowana bez masła i czosnku
- 150 g schabu (waga surowego, ale można użyć wędzonego lub pieczonego - makroskładniki dania się zmienią)
- 10 g masła klarowanego do smażenia schabu
- 100 g sera żółtego (lub innego, ulubionego)
- 80 g pieczarek
- 20 g suszonej wołowiny (można dostać tutaj [klik] z rabatem 12% na hasło: reva12)
- 30 g przecieru pomidorowego
- szczypta chili, odrobina bazylii i oregano do posypania, sól, pieprz, papryka słodka do smaku
- opcjonalnie: dobrej jakości keczup do polania (można dostać tutaj [klik] z rabatem 12% na hasło: reva12)
Schab pokroić w plaski. Jeśli jest surowy to należy go podsmażyć na patelni na maśle w przyprawach, a jeśli jest wędzony lub pochodzi z pieczeni wystarczy pokroić. Bagietkę przekroić wzdłuż i posmarować przecierem. Ułożyć mięso, posiekane pieczarki, starty ser, a następnie kawałeczki suszonej wołowiny (drobno posiekanej). Posypać przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i piec około 20-25 minut, aż ser się rozpuści, a zapiekanka będzie chrupać.
Zapiekanka jest przepyszna!
Danie najlepiej smakuje na ciepło od razu po przygotowaniu, ale można też zabrać do pudełka do pracy i zjeść na zimno.
Makro (1 z 2 porcji): około 645 kcal
B: 50,2
T: 37,7
W: 6,7*
W: 6,7*
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12 |
B: 22,4
T: 27,8
W: 6,2*
W: 6,2*
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12 |
Komentarze
Prześlij komentarz