Lekka zupa z kalarepą na bulionie z indyka
Nowa zupka, nowe smaki! Takiej jeszcze nie było: z tartą kalarepą, makaronem i kawałkami indyka, na którym ugotowałam cały wywar. Pyszna, niskokaloryczna i sycąca :) Łapcie przepis!
Przepis na 8 porcji:
- paczka makaronu konjac/shiritaki (można kupić z kodem: reva12 z 12% zniżką np. tutaj [klik])
- 150 g kapusty pekińskiej
- 900 g udźca z indyka
- 200 g kalarepy
- 50 g masła klarowanego
- 350 g mleczka kokosowego (można kupić z rabatem 12% na hasło: reva12 tutaj [klik])
- dodatki: skórka z 1 limonki, duża szczypta chili, pół łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki ziarenek kolendry
- warzywa i przyprawy na rosół: marchew, pietruszka, kawałek pora i selera, cebula, 3 liście laurowe, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, łyżka soli
- 2,5 litra wody
- olej z pestek dyni i sezam lub orzechy do dekoracji w dowolnej ilości
Przygotować włoszczyznę na rosół. Udziec opłukać i ugotować na nim rosół (około 2h) razem z warzywami przyprawami. Wyjąć warzywa i mięso. Makaron odsączyć na sitku z zalewy i przepłukać kilka razy pod bieżącą wodą, aż straci zapach. Do zupy wrzucić startą na tarce i podsmażoną na maśle kalarepę i posiekaną w nitki kapustę. Mięso oddzielić od kości i posiekać, wrzucić do zupy. Wrzucić także makaron i doprawić. Wlać mleko i gotować kilka minut. Po zagotowaniu zdjąć z gazu. Do dekoracji można użyć oleju z pestek dyni oraz ulubionych nasion.
Zupka świetnie smakuje zarówno na świeżo jak i po 2 dniach. Przechowywać w lodówce.
Makro (1 z 8 porcji bez dekoracji): około 269 kcalB: 23,5
T: 17,8
W: 2,8*
W: 2,8*
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12 |
Komentarze
Prześlij komentarz