TRYB JASNY/CIEMNY

Domowe mleko konopne

Spójrzcie na to cudo! Domowe mleko konopne - przygotowane z nasionek pełnych wartości odżywczych: od witaminy E, po błonnik, magnez, potas, a także argininy, zdrowych kwasów nienasyconych i kwasu GLA (właściwości przeciwbólowe)! Sprawdźcie prostą instrukcję i przygotujcie mleko sami :) Czy będzie smakować? Tego nie gwarantuję, ma bardzo nietypowy smak. Ale warto spróbować!

Przepis na około 0,75l mleka:
  • 1 szklanka nasion konopii (niełuskanych)
  • 3 szklanki wody + woda do moczenia nasion
  • szczypta soli, cynamon, wanilia i inne ulubione dodatki
Nasiona namoczyć w wodzie i wstawić do lodówki na całą noc (tak, aby były przykryte wodą). Następnie odcedzić na sitku i zalać 1 szklanką wody. Blendować (najlepiej blender kielichowy w dużym, wysokim naczyniu) przez kilka - kilkanaście minut ruchem pulsacyjnym. Wlać 2 szklanki wody i jeszcze chwilę blendować.
Następnie przelać przez sitko z malutkimi dziurkami lub przesądzić przez gazę i odcisnąć. 
Tak przygotowane mleko doprawić i przechowywać w lodówce około 3-4 dni. Przed użyciem zamieszać. Warto je dodatkowo dosłodzić erytrolem lub stewią albo odrobiną soku owocowego. Ma nietypowy, lekko gorzkawy, orzechowy smak. Podobno spienione świetne sprawdza się do kawy! I nie warzy się w posiłkach na gorąco. 

Odpadki z produkcji mleka można wykorzystać do zrobienia domowych czekoladek, wysuszyć i używać jako musli, dodać do kulek - fatbomb, dodać do zupy czy koktajli.

Makro (200ml, 1 szklanka): około 83 kcal
B: 4,7
T: 7,3
W: 1,3*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. Wartości makroskładników opracowano na podstawie:  https://www.healthline.com/nutrition/hemp-milk#nutrition

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.


Komentarze

  1. Dzięki za ten przepis, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie: w którym momencie dodać te 3 szklanki wody, a właściwie 2, bo jedną do blendowania na gęsto... Czy po zblendowaniu nasion z jedną szklanką wody dolać pozostałe dwie do kielicha? Z góry dziękuję za odpowiedź oraz za wszystkie przepisy, które są nie tylko zdrowe, ale także pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po blendowaniu na gęsto, faktycznie zapomniałam o tym napisać. Już jest! Dziękuję za uwagę :)

      Dziękuję również za uznanie, pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Czy z mąki konopnej można zrobić takie mleko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka konopna to resztki po produkcji tego mleka. Nasionko zawiera więcej wartości odżywczych, które przejdą do mleka. Gdyby robić je z mąki - wyjdzie jałowe i mało esencjonalne.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. ...a jak zrobić te domowe czekoladki z odpadów? też najpierw je wysuszyć? czy z mokrych robi się czekoladki? Prosiłabym o przepis jesli można.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przypadku mleka konopnego raczej nie wykorzystuje odpadów, nie smakują mi zbytnio. W przypadku mleka kokosowego - odpady można wysuszyć i teoretycznie stosować jak mąkę kokosową, ale będzie to słabej jakości mąka - pod kątem pieczenia ciast/naleśników itp. Do zrobienia czekoladek wystarczy dodać rozpuszczony olej kokosowy, kakao i ewentualnie trochę erytrolu.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva