Ciasto "Delicja"
Ciachooo! Wilgotny biszkopt, delikatna galaretka i pyszna polewa czekoladowa. Trio idealne na Sylwestra. To jak, robimy?:) Porcja idealna dla 5 osób, mała tortownica, szybko znika :)
Przepis na małą tortownicę o średnicy 18 cm (8 kawałków):
Biszkopt:
- 4 jaja
- 200 g mleka migdałowego (lub kokosowego, płynnego, nie gęstego z puszki)
- 70 g mąki kokosowej
- 50 g odżywki białkowej (użyłam odżywki wpc ze sklepu tutaj [klik], można kupić z rabatem 12% na hasło: reva12)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Sprawdzić czy tortownica jest szczelna. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Wylać do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 25 minut w 180 stopniach, aż patyczek wbity w biszkopt będzie suchy. Pozostawić ciasto w tortownicy. Nakłuć wykałaczką na całej powierzchni ciasta. Jeśli tortownica nie jest szczelna to należy wyjąć biszkopt, wyłożyć tortownicę folią spożywczą, ułożyć biszkopt i dopiero wylać galaretkę.Masa z galaretką:
- 400 g przygotowanej galaretki bez cukru (użyłam o smaku ananasa, można użyć malinowej lub innej, można dostać w marketach lub w sklepie tutaj [klik] z rabatem 12% na hasło: reva12)
- 200 g czyli 1 cała pomarańcza (oczywiście można zastąpić innymi owocami niskowęglowodanowymi)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Galaretkę rozpuścić w 400 g wody i ostudzić. W przypadku galaretki bez cukru i dodatków warto dodać odrobinę słodzidła.
Na biszkopt wyłożyć obroną i pokrojoną w dowolne kawałki pomarańczę. Przygotowaną i ostudzoną galaretkę wylać na nakłuty wykałaczką biszkopt z kawałkami pomarańczy (biszkopt powinien wypić sporo galaretki i taki jest cel). Wstawić do lodówki na około 3-4h.
Polewa czekoladowa:
- 50 g czekolady gorzkiej 85%
- 30 g oleju kokosowego ze słoika (można dostać w sklepie tutaj [klik] z rabatem 12% na hasło: reva12)
Czekoladę rozpuścić z olejem i ostudzić. Wylać delikatnie na zastygnięte ciasto. Schłodzić do zastygnięcia czekolady.
Ciacho jest przepyszne :)
Nakłuty biszkopt bardzo mocno nasiąka galaretką i staje się delikatny i wilgotny.
Makro (1 z 8 porcji): około 199 kcal
B: 13,9
T: 11,8
W: 6,5*
W: 6,5*
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12 |
Czym mogę zastąpić odżywkę białkową?
OdpowiedzUsuńNa blogu jest co najmniej kilkanaście różnych ciast biszkoptowych i przepisów na biszkopty. Zapraszam do przejrzenia bloga:)
UsuńPozdrawiam serdecznie!