Grzyby marynowane w solance
Sezon na grzyby wciąż trwa! Przygotowałam dla Was kolejny, świetny sposób na przedłużenie ich daty spożycia. Tym razem bez octu, kwasku i innych, zbędnych składników. Tylko sól i woda! Tak przygotowane grzyby świetnie sprawdzą się do zup, bigosów, krokietów, naleśników i innych pyszności!
Przepis:
- grzyby
- solanka (łyżka soli na 1 l wody, można użyć więcej soli)
Oczyszczone i pokrojone grzyby wrzucić do gotującej się wody z łyżką soli na litr i gotować około 5 minut. Następnie odcedzić i przepłukać wodą na sitku lub durszlaku. Przełożyć grzyby do słoików (umytych i wyparzonych wcześniej). Zalać solanką przygotowaną z dużej łyżki soli na 1 litr wody. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez gotowanie. W tym celu na dnie dużego garnka umieścić ściereczkę, wstawić słoiki i zalać wodą (aby sięgały do nieco ponad połowy słoika). Pasteryzować przez 30 minut. Ostudzić całkowicie i drugiego dnia pasteryzować ponownie przez 30 minut. Tak przygotowane słoiki przechowywać w chłodnym miejscu przez 12-36 miesięcy.
Można je używać (po odcedzeniu zalewy) bezpośrednio do: zup, bigosów, krokietów, past, naleśników, farszu do mięs i wielu innych. Polecam przejrzeć bloga!
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz