Makaron z kurczakiem i szpinakiem
Klasyk! Szpinak, makaron, kurczak, czosnek i zioła w wersji niskowęglowodanowej! Voila :)
Przepis na 2 porcje:
- 200 g czyli cała paczka makaronu konjac/shiritaki (można go kupić z 12% zniżką tutaj [klik] na hasło: reva12)
- 20 g masła (lub smalcu; można kupić gotowe masło klarowane z czosnkiem niedźwiedzim ze zniżką 12% tutaj [klik] na hasło: reva12)
- 300 g piersi z kurczaka
- 400 g mrożonego szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku (w przypadku masła klarowanego z już dodanym czosnkiem można pominąć dodatek czosnku świeżego)
- dodatki: sól, pieprz, bazylia do smaku
Makaron odsączyć na sitku z zalewy i przepłukać kilka razy pod bieżącą wodą, aż straci zapach. Na patelni roztopić masło, wrzucić kurczaka i podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i mrożony szpinak. Dusić 2-3 minutki, aż szpinak się rozmrozi. Następnie wrzucić makaron dokładnie opłukany z zalewy. Kilka minut dusić całość, aż szpinak połączy się z resztą składników. Danie najlepiej smakuje na ciepło od razu po przygotowaniu, ale można też zabrać do pudełka do pracy i zjeść na zimno.
Danie warto polać odrobiną dobrej jakości, zimnotłoczoną oliwą z oliwek lub olejem MCT:)
Makro (1 z 2 porcji na maśle klarowanym): około 322 kcal
B: 36,5
T: 15,9
W: 4,6*
W: 4,6*
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12 |
paczka makaronu tzn ile g ?
OdpowiedzUsuń200 g. Już uzupełniłam w przepisie, bo zapomniałam :)
UsuńPozdrawiam serdecznie!