Domowe kiszonki czyli pyszne warzywa ze słoika na zimę
Powrót po mini urlopie naukowym skutkuje nowością na blogu. Odpoczynek od mediów, zdane dwa egzaminy z żywienia w pediatrii... Chyba częściej będę taki reset praktykować :) Ale! Cóż to za nowości na blogu? A no właśnie! Pyszne kiszooooonkii :) Zapraszam na przepis i instrukcję jak przygotować kiszone pomidorki, rzodkiewkę czy inne warzywa w prosty sposób. Strasznie je polubiłam. Szczególnie kiszoną rzodkiewkę :)
Przepis:
- wybrane warzywa: rzodkiewki, kalarepa, ogórki, cukinia, fasolka szparagowa (ugotowana), kalafior i brokuły (także ugotowane), cukinia i inne
- wybrane owoce: pomidorki, cytryna, truskawki i inne
Przyprawy i zalewa:
- zalewa: solanka przygotowana z łyżki soli na litr wody (zimna woda z dodatkiem soli)
- opcjonalny starter: łyżka soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków
- dodatki na 1 słoik: 2 liście laurowe, 3-4 ziela angielskie, kawałek korzenia chrzanu i fragment kopru, szczypta chili lub ostrej papryki, płaska łyżeczka kurkumy, dwa ząbki czosnku
Twarde warzywa takie jak: kalarepa, kalafior, brokuły - podzielić na mniejsze kawałki po dokładnym umyciu i oczyszczeniu (paski lub różyczki). Małe warzywa jak rzodkiewka - można spokojnie kisić w całości. Warzywa warto mieszać: np jak na zdjęciu pomidorki z rzodkiewkami czy kalarepę z ogórkami. Cytrynę w plasterkach lub ćwiartkach lepiej kisić osobno.
Wrzucić warzywa do umytego i wyparzonego słoika. Dodać przyprawy i zalać solanką (zimna, ugotowana woda z łyżką soli na 1 litr wody). Opcjonalnie można dodać starter z kulturą bakterii. Zamknąć wieczkiem i odstawić na 2-3 dni (delikatnie kiszone) lub około tygodnia (silniej ukiszone).
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12 |
Super wpis, bardzo na czasie. Ja zaraz sprawdzę Twój przepis i zabieram się za robienie kiszonek.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
UsuńPozdrawiam serdecznie :)