"Więcej niż DNA" - prof. Bill Sullivan
Czas na kolejną pozycję ze świata nauki:) Tym razem... genetyka w "luźniejszym wydaniu" autorstwa profesora farmakologii i mikrobiologii! Zapraszam do mojej recenzji :)
Książka "Więcej niż DNA" to książka napisana przez profesora Billa Sullivan'a, który zajmuje się chorobami zakaźnymi i genetyką na wydziale lekarskim Uniwersytetu Indiany w Indianapolis.
Liczba stron: 303
Rok wydania: 2020
Wydawnictwo: Burda Media Polska
Książka podzielona jest na 10 części głównych oraz wstęp i zakończenie oraz podziękowania, bibliografię i skorowidz:
Wstęp: POZNAJ PRAWDZIWEGO SIEBIE
- POZNAJ SWOJEGO TWÓRCĘ
- POZNAJ SWOJE SMAKI
- POZNAJ SWÓJ APETYT
- POZNAJ SWOJE UZALEŻNIENIA
- POZNAJ SWOJE NASTROJE
- POZNAJ SWOJE DEMONY
- POZNAJ SWOJĄ DRUGĄ POŁOWĘ
- POZNAJ SWÓJ UMYSŁ
- POZNAJ SWOJE PRZEKONANIA
- POZNAJ SWOJĄ PRZYSZŁOŚĆ
Podziękowania
Bibliografia
Skorowidz
Tym razem wyjątkowo krótko opiszę całą książkę zamiast przedstawiać pojedynczo poszczególne rozdziały. Dlaczego? Otóż dlatego, że styl pisania całej książki jest podobny i polega na zadawaniu pytań, a następnie wyjaśnieniu swojej tezy po zasięgnięciu do badań i świata nauki. I tym sposobem w lekturze znajdziemy odpowiedzi na wiele ciekawych pytań, które nam (i przede wszystkim sobie) stawia autor: od pytań: - "dlaczego nienawidzisz brokułów"
- po "dlaczego cukier może uczynić życie słodszym, ale krótszym",
- "dlaczego ulegamy zachcianom",
- "skąd pragnienie nadmiary kalorii",
- "jak mikroby powiększają zestaw genów",
- "dlaczego nie potrafimy żyć bez kawy"
- "dlaczego niektórym tak trudno zerwać z alkoholem"
- oraz np. "jak przewód pokarmowy oddziałuje na nastrój"
I w taki sposób można dowiedzieć się "dlaczego alkohol jednych odurza szybciej niż innych", gdzie profesor opowiada o genie CYP2E1 i jego wiariantach warunkujących dużą wrażliwość na alkohol. Po więcej zapraszam do książki, gdzie autor z pewną dozą dobrze przyjętego humoru opowiada o tym, w jaki sposób środowisko mikroflory, nasze DNA oraz świat epigenetyki wpływa na nasze preferencje czy zachowanie.
Podsumowując: Książkę zdecydowanie polecam - nawet osobom niezwiązanym ze światem nauki, szczególnie mikroflory, genetyki i epigenetyki. Profesor wspaniale manewruje między sposobem przekazania danych naukowych a humorystyczną odpowiedzią na zadane pytania. Jeśli dane zagadnienie jest trudne, autor świetnie sobie radzi z wybrnięciem z naukowego stylu i przechodzi w prostszy do przyjęcia sposób.
- "dlaczego nienawidzisz brokułów"
- po "dlaczego cukier może uczynić życie słodszym, ale krótszym",
- "dlaczego ulegamy zachcianom",
- "skąd pragnienie nadmiary kalorii",
- "jak mikroby powiększają zestaw genów",
- "dlaczego nie potrafimy żyć bez kawy"
- "dlaczego niektórym tak trudno zerwać z alkoholem"
- oraz np. "jak przewód pokarmowy oddziałuje na nastrój"
I w taki sposób można dowiedzieć się "dlaczego alkohol jednych odurza szybciej niż innych", gdzie profesor opowiada o genie CYP2E1 i jego wiariantach warunkujących dużą wrażliwość na alkohol. Po więcej zapraszam do książki, gdzie autor z pewną dozą dobrze przyjętego humoru opowiada o tym, w jaki sposób środowisko mikroflory, nasze DNA oraz świat epigenetyki wpływa na nasze preferencje czy zachowanie.
Podsumowując: Książkę zdecydowanie polecam - nawet osobom niezwiązanym ze światem nauki, szczególnie mikroflory, genetyki i epigenetyki. Profesor wspaniale manewruje między sposobem przekazania danych naukowych a humorystyczną odpowiedzią na zadane pytania. Jeśli dane zagadnienie jest trudne, autor świetnie sobie radzi z wybrnięciem z naukowego stylu i przechodzi w prostszy do przyjęcia sposób.
Minusy: jako naukowiec chciałabym wersji baaaaaardzo rozwiniętej i pociągnięcia tematów od strony badań i nauki, ale to bardziej subiektywna prośba niż "minus", innych brak
Plusy: ogrom wiedzy przekazany przez wybitnego naukowca z tytułem profesora, przyjemny, żartobliwy i przystępny styl pisania mimo naukowego tematu
Moja ocena: 9,5/10
Miłej lektury!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12 |
Komentarze
Prześlij komentarz