Nietolerancja laktozy czyli skąd wynika problem z jedzeniem nabiału? (część 1)
Nowy post edukacyjno-naukowy leci na bloga :) Tym razem niestety bardzo dobrze znany mi temat: NIETOLERANCJA LAKTOZY czyli dlaczego wielu z nas ma problem ze spożyciem nabiału właśnie ze względu na ten składnik? W ramach ciekawostki dodam, że kiedyś miałam okazję "zrobić" mleko bez laktozy na studiach, a także wykonywać testy bateryjne na obecność laktozy. Ciekawe, ale dlaczego przemysł był zmuszony wprowadzić takie produkty?
Zjadłaś/łeś śmietanę i czujesz ból brzucha, a nawet głowy? Pojawia się biegunka? Uciążliwe gazy i "przewracanie" w żołądku? Brzmi znajomo? Zapraszam na prosty i jasny artykuł, który wszystko wyjaśni :)
Cały sprawca zamieszania... gen LCT!
KLUCZOWA INFORMACJA: Gen LCT koduje enzym zwany laktazą, który odpowiada za proces rozkładu cukru mlecznego zwanym laktozą. W przeciwieństwie do innych chorób związanych z genami - w tym przypadku nie chodzi o uszkodzoną strukturę genu, a o brak funkcjonalnego enzymu [1].
Każdy człowiek na świecie rodzi się z prawidłowo funkcjonującym genem LCT, który koduje laktazę, która rozkłada laktozę, a więc śmiało spożywamy mleko prosto od matki (zawierający laktozę). Jednakże wraz z wiekiem gen LCT traci swoją funkcję w coraz większym stopni, a nasza zdolność do trawienia laktazy zanika (naukowcy wskazują początek problemów z trawieniem nabiału na czas, gdy niemowlę zostaje odstawione od piersi matki) [2].
Źródło [3]. |
Co ciekawe w przypadku mieszkańców regionów, w których od lat ma miejsce hodowla zwierząt dających mleko (z których produkowane są sery, śmietany itp. czyli głownie całej Europy oraz Wschodu) ma miejsce MUTACJA DNA, która sprawiła, że u niemowląt nie zawsze zostaje wyłączony gen LCT. Prawdziwa adaptacja do środowiska prawda? Pierwsze przypadki mutacji genu LCT mają początek około 10 tys. lat temu [2].
Jak to rozumieć? Prosto.
- Sytuacja wyłączenia genu jest traktowana przez przyrodę jako NATURALNA. Takich osób na świecie jest około 70% [3].
- Sytuacja, gdy gen wciąż w wieku dorosłym zachowuje swoje funkcje, a dana osoba trawi laktazę - PRAWDZIWA ADAPTACJA DO ŚRODOWISKA = "CZŁOWIEK Z GENEM -MUTANTEM".
- Dane wskazują, że osoby dorosłe często osiągają zaledwie 10% początkowej aktywności genu LCT [3].
Ale... przecież mamy jeszcze florę jelitową i bakterie, które wewnątrz jelit potrafią trawić wiele substancji, których my nie trawimy. Czy to oznacza, że osoby z wyłączonym genem LCT mogą jednak jeść nabiał? Mogą, ale...
Bakterie jelitowe potrafią rozkładać laktazę. Jednakże jest to proces FERMENTACJI wraz z rozkładem laktazy powstają uboczne produkty przemiany i gazów (kwas mlekowy, dwutlenek węgla, wodór, metan, wodorotlenki). Szczególnie tych gazów, które prowadzą do wzdęć, bólów brzucha czy "wiercenia w żołądku". Dodatkowo laktaza wspiera przepływ osmotyczny wody z komórek do jelit. Jedyny sposób usunięcia wody z jelit? Biegunka [2].
Czy to wszystko? Niestety nie. Podłoże nietolerancji laktozy ma także charakter wtórny czyli nabyty. Taki typ nietolerancji często jest wynikiem chorób lub uszkodzenia nabłonka i kosmków jelita, gdzie produkowana jest laktaza.
Choroby mogące wpłynąć na pojawienie się nietolerancji laktozy:
- celiakia
- choroba Duhringa (nietolerancja glutenu)
- infekcje wirusowe
- ostra/przewlekła biegunka bakteryjna
- choroba Whipple'a
- zespół krótkiego jelita
- infekcje żołądowo-jelitowe
- choroba Leśniowskiego-Crohna
- zapalenie jelita
- a także stosowanie niektórych leków, antybiotyków, chemioterapeutyków czy alkoholu [3]
Jak zdiagnozować nietolerancję laktozy zgodnie z najnowszymi testami:
- Analia pH stolca (niestrawiona laktoza zakwasza pH stolca)
- Wodorowy test oddechowy WTO (duże ilości wodoru wytwarzane przez bakterie jelitowe w procesie fermentacji)
- Próba eliminacyjna (usunięcie nabiału z diety, obserwowanie objawów - które powinny zanikać)
- Test doustnego podania laktozy (badanie stężenia glukozy we krwi, które teoretycznie powinno wzrosnąć po prawidłowym rozkładzie laktozy do galaktozy i glukozy)
- Badanie molekularne polimorfizmu genu laktazy
- Endoskopia (określana jako najskuteczniejsza, pobiera się wycinek jelita i oznacza ilość laktazy)[3]
Przyroda zaprogramowała nas do rezygnacji z nabiału krótko po urodzeniu, a jednak nasze organizmy potrafiły stworzyć mutację adaptującą do warunków. Jednakże przeważająca część ludzi na świecie dalej wykazuje problemy z trawieniem laktozy.
Inne problemy z trawieniem nabiału np. "problemy z kazeiną" w kolejnym artykule;)
Literatura:
- Jeremy M. Berg, John L. Tymoczko, Lubert Stryer, Biochemistry, Seventh Edition, 2010
- Bill Sullivan, Pleased to Meet Me. Genes, Germs, And the Curious Forces That Make Us Who We Are, Burda Media Polska Sp. o. o., 2020.
- Weronika Sawala, Praca poglądowa w ramach specjalizacji Kierunek: farmacja apteczna Nietolerancja laktozy. Nietolerancja laktozy a stosowanie leków z laktozą, Poznań 2018.
Miłej lektury!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12 |
Komentarze
Prześlij komentarz