Truskawkowe pianki z wanilią
Truskaaaaaaawkiii i wanilia z mleczkiem. Oto dzisiejsza piątkowa poezja! Subtelny, delikatny, prawdziwie kobiecy deser prosto od Revy :)
- 400 g mleczka kokosowego (lub 300 g mleka migdałowego, ewentualnie śmietanki 36%)
- 15 g żelatyny (lub agar agaru)
- 200 g truskawek
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z laski wanilii
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (najlepiej w postaci zmielonej)
W 50 g mleczka gorącego rozpuścić żelatynę i ostudzić. W tym czasie pokroić truskawki w plasterki i przykleić do boków wnętrza słoiczków. Mleczko wlać do wysokiego naczynia razem z mleczkiem z żelatyną oraz wanilią i ewentualnym zmielonym słodzidłem. Zmiksować, aż pojawi się piana. Przelać delikatnie do słoiczków. Wstawić do lodówki na kilka godzin (do delikatnego ścięcia) lub całą noc.
Deserek jest bardzo delikatny, piankowy i pyszny!
Makro (1 słoiczek na bazie mleczka kokosowego): około 145 kcal
B: 3,2
T: 12,7
W: 3*
W: 3*
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz