Ciasto a'la "dutch baby" z makiem, truskawkami i lukrem
Wczoraj pojawiły się głosy o nowe ciasto z truskawkami. Jak fajnie, bo miałam taki przepis i czekał na publikację! Co powiecie na nieziemskie ciasto z przepisu na naleśniki pieczone w piekarniku jak amerykańskie "dutch baby"? Jest cudowne jedzone lekko ciepłe, mięciutkie, a wraz z lukrem rozpływa się w ustach. Mało tego, bo nie wymaga nawet miksera, a cała blaszka z dodatkami to ledwo 805 kcal! Będzie idealne na randkę w trakcie redukcji. Można śmiało wszamać całe z drugą osobą:)
Przepis na ciasto ( foremka do tarty o średnicy 25 cm) (lub 10 małych naleśników z przepisu bazowego [klik]):
- 3 jaja
- 30 g mąki kokosowej
- 30 g rozpuszczonego, ostudzonego oleju kokosowego (lub masła)
- 100 g mleka kokosowego (lub innego, płynnego z kartonu np midałowego lub domowego mleka)
- płaska, malutka łyżeczka proszku do pieczenia
- dodatkowo: 10 g maku
- 300 g truskawek
- opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii/kilka kropel aromatu waniliowego, kardamon, cynamon lub inne przyprawy
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak, aby nie powstały grudki. Najlepiej zrobić to trzepaczką. Nie mieszać długo, bo ciasto szybko gęstnieje. Można dodać cynamon i inne ulubione przyprawy. Następnie wylać masę do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem foremki na tartę (ciasto powinno być dość rzadkie i lejące jak na naleśniki - w razie potrzeby dodać więcej mleka). Na ciasto poukładać pokrojone w plasterki truskawki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 20 minut, aż boki się zarumienią (należy pilnować, może być krócej).
Pod koniec pieczenia warto przygotować lukier z przepisu na cytrynowe oponki tutaj [klik]. Lepiej nie robić tego zbyt szybko, bo lukier od razu gęstnieje i trzeba szybko wylać na ciepłe ciasto.
Można je przechowywać około 2 dni w lodówce.
Makro (1 z 8 kawałków ciasta z lukrem i makiem): około 101 kcal
B: 3,9
T: 7,2
T: 7,2
W: 3*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Jaką można użyć inną mąkę oprócz kokosowej? Nie cierpię kokosa w każdej postaci, a większość jest na tej mące.
OdpowiedzUsuńJeśli mogę to zawsze podaję zamienniki. W tym nie ma, ponieważ nie stosuję mąk orzechowych do wypieków. Proponuję poszukać innego przepisu z bloga bez kokosa, są takie :)
UsuńPozdrawiam!