Szarlotka z cynamonem z kokilki
Ciacho jednoosobowe? Zmieszane łyżką i do piekarnika! Idealne na szybko przed treningiem zjedzone na słoneczku (ze względu na pewną porcję węglowodanów), pyszne na gorąco posypane inuliną, która tworzy cudny lukier :) Łapcie przepis na smakowitą, wilgotną szarlotkę z cynamonem i kakao!
Przepis na 1 porcję (na jedną, większą kokilkę):
- 2 jaja
- 30 g mąki kokosowej
- 70 g mleczka kokosowego (lub migdałowego)
- 5 g kakao
- 100 g jabłka (1 malutka sztuka lub połowa dużego jabłka)
- łyżeczka cynamonu
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie: duża szczypta maku
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (można dać łyżeczkę lub dwie do smaku)
- inulina do posypania na górze
Wszystkie składniki (oprócz jabłka wymieszać). Powinna powstać masa jak na naleśniki (jeśli jest zbyt gęsta to należy dolać mleka). Wrzucić posiekane w kostkę jabłko. Wylać do kokilki (wysmarowanej olejem kokosowym lub wyłożonej papierem do pieczenia). Piec około 15-18 min w 170 stopniach (lub krócej, wystarczy, że wbita wykałaczka będzie czysta i sucha, a boki ciasta zarumienione). Wyciągnąć, posypać inuliną. Odrobinę ostudzić i podać na ciepło.
Makro (cała porcja z mleczkiem kokosowym): około 463 kcal
B: 21,9
T: 29,1
W: 18,9*
W: 18,9*
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
czy do przepisu należy dać mleko kokosowe, czyli napoj rzadki roślinny, czy mleczko gęste kokosowe, bo pisze kokosowe mleczko lub migdałowe, a z tego co wiem to migdałowe jest tylko mleko czyli napój roślinny rzadki?
OdpowiedzUsuńTo nie będzie miało aż takiego znaczenia jeśli mąka kokosowa jest dobra, ponieważ przepis jest na 1 porcję, a szarlotkę opracowałam tak, aby była wilgotna w obu wersjach. Mleczko kokosowe używam zawsze w całości (mieszam razem z wodą z kartonu/puszki) chyba, że jasno piszę w przepisie, że tylko ta twarda część.
UsuńPozdrawiam serdecznie:)