TRYB JASNY/CIEMNY

Schab gotowany w kurkumie - domowa wędlina z garnka

Domowa wędlinka w wersji delikatnej, prostej, lekko dotkniętej obróbką termiczną. Łuhuuu pychotka!


Przepis na schab o wadze 1,3 kg (surowego mięsa):
  • 1,3 kg schabu bez kości w kawałku
  • 2 łyżki kurkumy
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • łyżeczka ziarenek kolendry
  • łyżka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • kilka ziaren jałowca
  • 2 łyżki majeranku
Do dużego garnka nalać wody tak, aby później zakryła mięso. Wrzucić przyprawy i wsadzić schab. Postawić na gazie i gotować do zawrzenia wody. Następnie gotować 5 minut (dla kawałka 1,3kg; dla cięższych warto wydłużać o minutki, ale nie warto gotować powyżej 10, bo będzie suchy) i wyłączyć gaz. Zostawić schab w garnku pod przykryciem do ostygnięcia do momentu, gdy woda będzie ciepła, ale nie gorąca, ponownie zagotować wodę i gotować 5 min. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, wyciągnąć schab i zjeść :)
Makro (1 z 10 porcji schabu): około 256 kcal
B: 32,8
T: 13,3
W: 0*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. Waga została policzona przed obróbką termiczną.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva