Kakaowo-proteinowy budyń rumowy z bakaliami
O matko jakie to pyszne! Gęsty, kakaowy, bakaliowy, maślany - przedstawiam Wam drodzy czytelnicy (moim zdaniem) najlepszy keto budyń jaki jest na blogu! Choć wersja malinowa z bloga goni to ta zdecydowanie przebija wszystkie:) Idealny na babskie dni! :) UWAGA: NIE PATRZYMY NA ILOŚĆ KCAL, serio, bo zaszalałam :)
Przepis na 1 duży kubek (lub 2 mniejsze filiżanki ze zdjęcia):
- 50 g masła*
- 20-30 kakao (zależy jak mocny smak ma mieć budyń, ja lubię dużo kakao)
- 100 g mleczka kokosowego (ewentualnie można użyć migdałowego, ale trzeba dać ciut więcej odżywki, bo jest bardziej rzadkie niż kokosowe)
- 100 g wody (lub więcej mleczka kokosowego albo mleka migdałowego)
- 30-40 g odżywki białkowej (czasem używam do deserów wersji kakaowej i waniliowej odżywki wpc)
- 20 g nasionek chia (można pominąć, ale z nimi budyń wychodzi bardziej kleisty)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (radzę nie dawać więcej niż łyżka ze względu na słodki dodatek odżywki)
- ulubione bakalie: w moim przypadku 20 g wiórków kokosowych i 10 g orzechów włoskich
- kilka kropel aromatu o smaku rumu (zdecydowanie polecam dodać)
- opcjonalnie: można dodać łyżkę masła orzechowego na sam koniec na górę
*Nie próbowałam wersji z olejem kokosowym zamiast masła i nie wiem czy wyjdzie. Wersję na maśle robiłam 4 x i wychodzi bez problemu. Robiłam 2x wersję na samej wodzie i 2x wersje na wodzie i mleczku. Obie wychodzą, ale wersja z mleczkiem i wodą jest smaczniejsza.
Chia namoczyć wcześniej przez 30 minut w łyżce wody. Masło, kakao i mleczko razem zagotować, aż składniki się połączą. Zdjąć z gazu, wrzucić nasiona chia, słodzidło do smaku, odżywkę i wymieszać najlepiej trzepaczką, żeby dobrze rozbić grudki odżywki. Dodać bakalie. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać więcej odżywki. Jeśli jest zbyt gęsta to warto dodać odrobinę wrzątku i dokładnie wymieszać.
Mój budyń na zdjęciu jest gęsty, taki uwielbiam:) Można go zjeść na gorąco (co polecam) lub przelać do słoiczków i ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Powstanie pyszny krem.
Makro (cała porcja z przepisu z 30 g kakao, wodą i mleczkiem kokosowym, 40 g odżywki, nasionami chia, wiórkami i orzechami): około 1113 kcal
B: 44,9
T: 90,8
W: 21,9*
W: 21,9*
Makro (1 z 2 filiżanek z przepisu z 30 g kakao, wodą i mleczkiem kokosowym, 40 g odżywki, nasionami chia, wiórkami i orzechami): około 557 kcal
B: 22,5
T: 45,4
W: 11*
W: 11*
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Wygląda obłędnie. Czy mleczko kokosowe ma być z puszki?
OdpowiedzUsuńTutaj akurat nie musi, bo i tak można dodać wodę, ale jeśli podałam w przepisie mleczko to wliczone jest te z puszki, a nie "mleko".
UsuńPozdrawiam!
Dziękuję za odpowiedź, będę pamiętała :*
OdpowiedzUsuńO Boże jaki dobry ♥♥♥
OdpowiedzUsuńMiło mi!
UsuńPozdrawiam serdecznie:)