TRYB JASNY/CIEMNY

Pieczone udka z kaczki z makaronem, kiełkami fasoli mung i pesto pietruszkowym

Dzień dobry w niedzielę! Dziś nowa odsłona kaczuszki leci na bloga :) Z zielonym pesto z wcześniejszego przepisu, który tak radziłam Wam zamrozić :) Teraz można wyciągnąć i zajadać wraz z udkiem kaczki, kiełkami i makaronem. Pychota :)

Przepis na 2 udka:
  • 2 udka z kaczki (po 150 g sztuka)
  • 150 g kiełków fasoli mung
  • paczka makaronu konjac (200 g)
  • 20 g smalcu/masła do wysmarowania foremki
  • pół główki czosnku i 1 cebula do pieczenia
  • pół łyżeczki majeranku, duża szczypta pieprzu i soli, pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki zielonego pesto (czyli 2 porcje z przepisu tutaj www.ketoreva.pl[klik])
Udka natrzeć przyprawami, wstawić do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Dodać przekrojoną wzdłuż połowę główki czosnku oraz posiekaną w piórka cebulę. Wstawić do piekarnika i piec około 80 minut w 180 stopniach. Sprawdzić widelcem czy udka są upieczone. Następnie przygotować makaron konjac. Odsączyć z zalewy, a później wrzucić do gorącego sosu powstałego z pieczenia kaczki i wymieszać. Danie podać z dodatkiem pesto i kiełków z fasoli mung.
Makro (1 udko z kaczki z dodatkami i łyżką pesto): około 525 kcal
B: 42,8
T: 37,2
W: 4,7*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva