Pieczone udka z kaczki z makaronem, kiełkami fasoli mung i pesto pietruszkowym
Dzień dobry w niedzielę! Dziś nowa odsłona kaczuszki leci na bloga :) Z zielonym pesto z wcześniejszego przepisu, który tak radziłam Wam zamrozić :) Teraz można wyciągnąć i zajadać wraz z udkiem kaczki, kiełkami i makaronem. Pychota :)
Przepis na 2 udka:
- 2 udka z kaczki (po 150 g sztuka)
- 150 g kiełków fasoli mung
- paczka makaronu konjac (200 g)
- 20 g smalcu/masła do wysmarowania foremki
- pół główki czosnku i 1 cebula do pieczenia
- pół łyżeczki majeranku, duża szczypta pieprzu i soli, pół łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki zielonego pesto (czyli 2 porcje z przepisu tutaj www.ketoreva.pl[klik])
Udka natrzeć przyprawami, wstawić do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Dodać przekrojoną wzdłuż połowę główki czosnku oraz posiekaną w piórka cebulę. Wstawić do piekarnika i piec około 80 minut w 180 stopniach. Sprawdzić widelcem czy udka są upieczone. Następnie przygotować makaron konjac. Odsączyć z zalewy, a później wrzucić do gorącego sosu powstałego z pieczenia kaczki i wymieszać. Danie podać z dodatkiem pesto i kiełków z fasoli mung.
B: 42,8
T: 37,2
W: 4,7*
W: 4,7*
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz