Wołowina na ostro z ryżem curry
Dawno nie było nowego przepisu, a ja wciąż nie miałam czasu żadnego dodać. Tyle się dzieje! Co powiecie na nową, ciekawą wersję wołowiny? Z żółtym ryżem curry i surówką z czerwonej kapusty :) Jestem ciekawa jak Wam się podoba takie połączenie :)
Przepis na 3 porcje:
- paczka ryżu konjac (270 g netto) (można kupić w sklepie tutaj [KLIK] z rabatem 12% na hasło: reva12)
- 20 g masła do podsmażenia ryżu z przyprawą curry
- 500 g mielonej wołowiny (można użyć dowolnego mięsa mielonego zgodnie z własnymi potrzebami)
- 50 g cebuli czerwonej lub zwykłej
- 30 g smalcu do smażenia
- 300 g pieczarek
- 400 g miękkich, obranych ze skórki pomidorów (lub krojonych pomidorów z kartonika ewentualnie dobrej passaty pomidorowej)
- łyżeczka soli, pieprz do smaku, łyżka słodkiej papryki, pół łyżeczki chili (lub więcej jeśli potrawa ma być ostra), łyżeczka curry
Cebulkę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Podsmażyć na rumiany kolor. Dodać posiekane w plasterki pieczarki, a następnie wołowinę i mieszając piec.
Pomidory obrane ze skórki drobno posiekać i lekko rozgnieść widelcem, a następnie wrzucić do duszonej wołowiny z dodatkami lub zalać wołowinę pomidorami z puszki lub passatą pomidorową z odrobiną wody. Doprawić przyprawami. Dusić około 20-25 minut. Ryż konjac wlać razem z zalewą na sitko, a następnie opłukać wodą.
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić ryż i przyprawę curry, chwilę razem podsmażyć. Jeśli potrawa ma być jednogarnkowa można wrzucić ryż do mięsa na 2 minuty przed końcem duszenia potrawy i wymieszać. Podawać z surówką z przepisu tutaj [klik].
Makro (1 porcja z ryżem i dodatkiem chudej wołowiny, bez wliczonej surówki): około 445 kcal
B: 37,5
T: 27,9
W: 8,9*
W: 8,9*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz