TRYB JASNY/CIEMNY

Torcik "Orzechowe love laskowe" (wegański, bez pieczenia)

Moje ćwierćwiecze istnienia na tym świecie trzeba świętować torcikiem, obowiązkowo! :) I choć uwielbiam kokosowo-czekoladowe smaki to dziś na blogu z okazji moich urodzin proponuję Wam prawdziwe "Orzechowe Love" o smaku Monte! Torcik można zrobić nawet w wersji wegańskiej:) Nie ma jajek, pieczenia ani miksera, a jednak wyszło PRZEPYSZNIE :) 
Przepis na foremkę o średnicy 18cm (8 kawałków):
Spód:
  • 50 g zwykłego masła (lub oleju kokosowego)
  • 30 g zmielonych na mąkę orzechów laskowych (lub zmielonych migdałów albo odżywki białkowej o smaku orzechowym)
  • 50 g mleczka kokosowego
  • 10 g kakao
  • opcjonalnie: można dodać także 2 łyżki wiórków lub posiekanych orzechów
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (torcik wychodzi naturalnie słodki, proponuję nie dodawać)
Masło lub olej roztopić z mleczkiem. Zdjąć z ognia, dodać resztę składników i wymieszać. Ostudzić. Wylać na spód foremki (najlepiej wyłożyć ją folią spożywczą jeśli nie jest szczelna). Wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować warstwę orzechową.
Warstwa orzechowa:
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 50 g masła z orzechów laskowych (użyłam tego [klik])
  • 4-5 g żelatyny (mniej jeśli mleczko jest bardzo twarde i ma mało wody, agar w wersji wegańskiej)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (torcik wychodzi naturalnie słodki, proponuję nie dodawać)
Mleczko podgrzać razem z żelatyną (do rozpuszczenia, nie zagotować!). Zdjąć z ognia, dodać resztę składników i wymieszać. Ostudzić. Wylać na zastygnięty spód. Wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować warstwę białą.
Warstwa jasna:
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 4-5 g żelatyny (mniej jeśli mleczko jest bardzo twarde i ma mało wody, agar w wersji wegańskiej)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilkanaście kropel olejku waniliowego
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (torcik wychodzi naturalnie słodki, proponuję nie dodawać)
Mleczko podgrzać razem z żelatyną (do rozpuszczenia, nie zagotować!). Zdjąć z ognia, dodać resztę składników i wymieszać. Ostudzić. Wylać na zastygniętą wersję orzechową. Wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować warstwę czekoladową.
Warstwa czekoladowa:
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 50 g czekolady gorzkiej minimum 85%
  • 5 g kakao
  • 3-5 g żelatyny (mniej jeśli mleczko jest bardzo twarde i ma mało wody, agar w wersji wegańskiej)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (torcik wychodzi naturalnie słodki, proponuję nie dodawać)
Mleczko podgrzać razem z żelatyną (do rozpuszczenia, nie zagotować!). Dodać czekoladę i jeszcze chwilę podgrzewać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać resztę składników i wymieszać. Ostudzić. Wylać na zastygniętą warstwę białą. Wstawić do lodówki na około godzinę lub dwie, a najlepiej na całą noc.
Do dekoracji: 
  • 2 łyżki masła laskowego i orzechy włoskie
Wylać kleksami masło laskowe w dowolny sposób na czekoladową warstwę i udekorować orzechami.
WSKAZÓWKI:
W przypadku agar agaru należy przygotowywać masę bezpośrednio po zastygnięciu poprzedniej, ponieważ agar stygnie w temperaturze pokojowej. W przypadku żelatyny można przygotować masy wcześniej i wylewać jedna po drugiej z odstępem na schłodzenie.
Absolutny HIT!
Makro (1 porcja torciku z orzechami laskowymi, zwykłym masłem, masłem laskowym do masy orzechowej, bez innych dodatków oraz bez dekoracji): około 315 kcal
B: 5
T: 30,1
W: 3,5*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. 100 lat Sabinka...dożo zdrowia i wszystkiego naj.. naj.. Twoja wierna podglądaczka.. <3

    OdpowiedzUsuń
  2. 30 stycznia tak samo jak ja♥️ super przepisy, w końcu coś dla mnie, hihi

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mogę żelatynę zastąpić gumą ksantanową? Jeśli tak to ile jej dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie podpowiem, bo nie używałam nigdy gumy i nie wiem jak się "zachowuje". Żelatynę można zastąpić np agarem bez problemu.

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva