Czekoladki a'la pierniczki z lukrem
Uwielbiam domowe czekoladki! A Wy? :) Co powiecie na wersję piernikową? Z lukrem!❤️ Na pewno zdążycie je zrobić do świąt jeśli macie ochotę przetestować piernikowy smak :)
Przepis na około 20 sztuk:
- 100 g mąki migdałowej (użyłam po prostu zmielonych migdałów)
- 100 g masła (ewentualnie oleju kokosowego)
- 30 g posiekanych orzechów laskowych
- 20 g wiórków kokosowych
- 50 g czekolady gorzkiej minimum 85%
- płaska łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej z przepisu tutaj [klik])
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (proponuję nie dodawać, bo czekoladki i tak są słodkie, szczególnie z lukrem)
Czekoladę i masło rozpuścić razem. Wsypać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Wylać po 1 łyżce masy do foremek na muffinki.
Można także po prostu wyłożyć na folię spożywczą lub rozłożony woreczek (bo masa jest gęsta). Wstawić do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na krócej. Potem zrobić lukier i polać czekoladki.
Na lukier (z przepisu na cytrynowe oponki tutaj [klik]):
- 40 g inuliny*
- 1,5 łyżki wody (lub soku z cytryny)
- skórka z połówki cytryny
*Można zastąpić zmielonym ksylitolem lub erytrolem, ale polecam inulinę, bo lukier wychodzi naprawdę smaczny jak prawdziwy.
Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę (uwaga, bo inulina szybko chłonie wodę, więc trzeba szybko mieszać).
Gdy masa zgęstnieje polać gotowe czekoladki.
Są pyszne!
Najlepiej przechowywać je w lodówce około tygodnia.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Makro (1 czekoladka z lukrem): około 100 kcal
B: 1,5
T: 9,4
W: 1,1*
W: 1,1*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Witam, czy pierniczki nie są słodki. Dodajemy jakiś zamiennik cukru" stewia, erytrytol?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest lukier na bazie inuliny, a to jeden z zamienników. Ale oczywiście można dodać i dodatkowe, choć odradzam, bo wyjdzie naprawdę przesłodzone:)
UsuńPozdrawiam!
Ile ciasteczek wychodzi z takiej porcji jak w przepisie jeśli użyję formy silikonowej jak na zdjęciu? :)
OdpowiedzUsuńZależy od grubości, ale myślę, że około 20 powinno wyjść :)
UsuńPozdrawiam i życzę wesołych świąt!
Hejka:) Sabino, wiem, że odradzasz pieczenie nasion i orzechów, zastanawiam się jednak, czy tyczy się to również mąk odtłuszczonych (np. lnianej, słonecznikowej, dyniowej, migdałowej). Zawartość kwasów tłuszczowych w tego typu produktach jest niska - np. odtłuszczona mąka dyniowa ma tylko 9 g. tłuszczu na 100 gramów produktu. jestem ciekawa Twojej opinii :) Pozdrowienia!:)
OdpowiedzUsuńDzień doberek! Moja osobista opinia jest taka: nie dotykam obróbką termiczną żadnych nasion/orzechów i tłuszczy z ww rzeczy. Bez względu na odtłuszczenie lub brak. Po prostu dla zasady trzymam się tego :)
UsuńOczywiście raz na jakiś czas nie wyrządzi szkód, jednakże nie będę tego polecać na swoim blogu, bo sama tak nie piekę. Zawsze polecam tylko to, co sama stosuję :)
Pozdrawiam!