Sałatka z serem camembert i wędzonym boczkiem
Statystyki mi mówią, że nie przepadacie za sałatkami... Ale uparcie staram się Was do nich przekonać :) Kolejna propozycja trafia na stronę. Taka łaaadna! Zielono-fioletowo-biała. Nie wiem jak Wy, ale ja jem oczami :)
Przepis na 1 dużą porcję ze zdjęcia:
- 60 g sera camembert (u mnie z pieprzem)
- 80 g awokado
- 80 g wędzonego boczku
- 30 g czerwonej cebuli
- 50 g kapusty pekińskiej
- 20 g oliwy dobrej jakości (lub olej MCT)
- 10 g nasionek konopii
- sól, pieprz do smaku
- mała garść koperku
Ser pokroić w plasterki. Awokado i boczek pokroić w kosteczkę. Cebulkę pokroić w kółka lub piórka. Kapustę posiekać w cieniutkie paseczki. Wszystko ułożyć na talerzu. Doprawić i polać oliwą z oliwek lub olejem MCT. Posypać drobno posiekanym koperkiem i nasionkami lub łyżką łuskanego słonecznika.
Sałatkę można przechowywać w lodówce przez dzień lub dwa, ale warto skropić awokado odrobiną cytryny, aby nie straciło koloru, a oliwą polać dopiero przed podaniem.
Jest świetna do dań na wynos do lunchboxu!
B: 31,1
T: 63,6
W: 9,3*
W: 9,3*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Czy nasionka konopi mają jakiś smak, czy dodane są ze względu na walory odżywcze?
OdpowiedzUsuńJedno i drugie :) Bardzo lubię dodawać namoczone nasionka, gdzie się da. Nasionka konopi są chrupkie i mają taki orzechowy posmak.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)