Duszona wołowina a'la curry z dynią
Mielona wołowinka to moje ulubione mięso do potrawek takich jak ta! Sporo ich na blogu, a co powiecie na taką wersję w stylu curry?:) Testowałam ją w zeszłym tygodniu na uczelni na wynos. Świetnie smakuje także na zimno! :)
Przepis na 3-4 porcje:
- 500 g wołowego mięsa mielonego
- 500 g dyni (najlepiej hokkaido, nie trzeba jej obierać)
- 300 g pieczarek
- 50 g cebuli (użyłam czerwonej)
- 30 g masła (lub smalcu do duszenia)
- łyżeczka curry, łyżeczka soli, duża szczypta pieprzu, łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki chili
- 1 szklanka wody (a najlepiej bulionu lub rosołu)
Cebulkę posiekać w kostkę, podsmażyć na tłuszczu. Dodać mięso, dynię (pokrojoną w kostkę) i pieczarki (pokrojone w ćwiartki). Zalać bulionem lub wodą i dusić około 30 minut do miękkości. Doprawić i wymieszać.
Potrawkę można podawać na ciepło lub zimno :)
Nadaje się również na wynos do lunchboxu :)
Makro (1 porcja z 3 dużych): około 586 kcal
B: 35,1
T: 44,5
W: 10,7*
W: 10,7*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz