Pesto pietruszkowe z czosnkiem
Zielono w poniedziałek! Mam dziś dla Was strasznie prosty i pyszny przepis na witaminki w żywej postaci w każdej łyżce :) Sezon na natkę już powoli się kończy, ale jeszcze zdążycie zrobić te cudowne pesto. Można je zamrozić w foremce do lodu, przechowywać w słoiku czy stosować zamiennie z masłem. Jest nieziemskie!
Przepis na 1 słoik (około 10 łyżeczek):
- 100 g natki pietruszki
- 100 g oliwy (dobrej jakości, ewentualnie olej MCT)
- pół płaskiej łyżeczki soli
- opcjonalnie: kilka ząbków czosnku
Umytą natkę posiekać (bez łodyg) i wrzucić do blendera. Wlać oliwę i wsypać sól oraz dodać ząbki czosnku. Zmiksować na pesto.
- dodawać od razu do potraw lub używać jako smarowidło do kanapek
- dodawać do zup, makaronów
- zamrozić w formie kostek do lodu w pudełeczku i przechowywać przez długi czas w zamrażarce (kilka miesięcy)
- przechowywać w lodówce (najlepiej wylać jeszcze dodatkową porcję oliwy na górę pesto, aby przetrwało dłużej-około dwóch tygodni)
Makro (cały słoik z czosnkiem (3 ząbki)): około 885 kcal
B: 4,2
T: 92,5
W: 7,3*
W: 7,3*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
WSPANIAŁOŚCI <3
OdpowiedzUsuńA forma kostek lodu "pietruszkowych" - zachwycająca :) Przetestuję !
Miło mi!
UsuńPozdrawiam serdecznie:)