Kulki wołowe z niespodzianką
Nowy pomysł na wołowinę właśnie trafił na bloga :) To chyba jedno z moich ulubionych mięs. Przyznam szczerze, że to nie steki, a mielona wołowina jest moim faworytem :) Co powiecie na taką wersję z "niespodzianką"? Będzie świetna jako przekąska na imprezę:)
Przepis na 6 dużych kulek:
- 500 g wołowego mięsa mielonego
- 250 g kalafiora (6 średniej wielkości różyczek kalafiora)
- 1 jajo
- opcjonalnie: 5 g łusek babki jajowatej (dzięki temu mięso ma lepszą, zwartą konsystencję)
- mała garść koperku, płaska łyżeczka soli, szczypta pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, odrobinka majeranku
- 30 g smalcu (lub masła do smażenia)
Kalafior ugotować do miękkości na posolonym wrzątku. Do mięsa wbić jajo, dodać przyprawy i posiekany koperek oraz ewentualne łuski babki jajowatej. Wyrobić. Podzielić na 6 części. Rozpłaszczyć na dłoni, a następnie ułożyć różyczki ugotowanego kalafiora na każdej części.
Oblepić dookoła kalafior, docisnąć i utoczyć kulki. Usmażyć na smalcu lub maśle jak kotleciki mielone z każdej strony.
Kuleczki można jeść na zimno lub ciepło bez dodatków lub z. Można je także upiec w piekarniku w 180 stopniach przez około 20 minut :)
B: 16,9
T: 21,5
T: 21,5
W: 1,1*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Mielona wołowina to moje ulubione mięso :) Nigdy nie robiłam mielonych w piekarniku, czy najpierw wyłożyć na nie tłuszcz?
OdpowiedzUsuń