Dyniowe muffinki piernikowe z czekoladą
Niektórzy z Was prosili o dyniowe wypieki. Przyznam szczerze, że wolę dynię raczej w postaci jesiennego kociołka, zup z bloga czy gulaszów, ale te muffinki wyszły naprawdę zacne! Wilgotne, gęste, czeeeeekooooladowe! Mniam:) Na blogu znajdziecie również chlebek z dyni, ciasto korzenne i dyniowe paszteciki. Jeśli uwielbiacie eksperymenty z dynią spróbujcie koniecznie :)
Przepis na 6 sztuk:
- 200 g surowej dyni (najlepiej sprawdzi się odmiana hokkaido)
- 3 jaja
- 30 g wiórków kokosowych
- 30 g mąki kokosowej
- 10 g kakao
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
- pół łyżeczki przyprawy korzennej*
- płaska łyżeczka cynamonu*
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie: erytrol, ksylitol, stewia (dodajemy wg uznania)
*Warto dodać przyprawy i kakao, aby zrównoważyć smak dyni (szczególnie jeśli ma być mało wyczuwalna).
Dynię obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę i zmiksować w blenderze na puree.
Następnie wbić jaja i miksować dalej (aż powstanie gładka, płynna masa).
Dodać resztę składników, zmieszać do połączenia.
Wyłożyć po 2 łyżki do foremek na muffinki. Można delikatnie posypać wiórkami dla ozdoby.
B: 6,6
T: 10,6
W: 4,7*
W: 4,7*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Rzeczywiście wyglądają bardzo zacnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPozdrawiam!