Cukiniowe "Brownie" proteinowe (bez mąki)
Piątek oznacza przepis na nowe ciachoo! A dziś na stronie ciacho, które zawiera 700 kcal w całej porcji ze zdjęcia! Niemożliwe? A jednak :) Na 1 kawałek z 12 zaledwie 56 kcal. Idealna lekka przekąska dla fanów kakaowych ciast z cukinii imitujących Brownie:)
Przepis na tortownicę o średnicy 25cm:
- 4 jaja
- 200 g cukinii (waga przed odciśnięciem)
- 50 g odżywki białkowej
- 30 g kakao
- kilka kropel aromatu o smaku rumu lub pomarańczy
- pół łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (warto dodać w przypadku odżywki o naturalnym smaku, dla odżywki o smaku czekolady czy orzechów dodatek słodzika jest zbędny)
Cukinię zetrzeć na tarce i odcisnąć. Białka ubić na sztywno, dodać resztę składników i krótko zmiksować masę na ciasto (tylko do połączenia składników). Piec 35 minut w 170 stopniach.
Do ciasta można przygotować domową polewę z przepisu tutaj [klik]. Najlepiej przechowywać je w lodówce :) Jest bardzo wilgotne i lekkie.
Pozostałe ciasta z cukinii znajdują się na stronie tutaj: w wersji z mąką [klik] oraz tutaj w wersji z wiórkami bez mąki [klik].
Pozostałe ciasta z cukinii znajdują się na stronie tutaj: w wersji z mąką [klik] oraz tutaj w wersji z wiórkami bez mąki [klik].
Makro (1 porcja z 12): około 56 kcal
B: 6,4
T: 2,6
W: 1,5*
W: 1,5*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Hej! Czy można wyeliminować odżywkę białkową i zastąpić ją czymś innym oprócz mąki kokosowej? ;)
OdpowiedzUsuńWarto czytać moje posty i przepisy dokładnie od A do Z, bo zazwyczaj są tam odpowiedzi. I tym razem również są tam podpięte dwa inne przepisy na podobne ciasta w tym oba bez odżywki:)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Dopiero zaczynam z keto. Jaką odżywkę białkową powinnam kupić? Nigdy nie miałam z tym do czynienia...
OdpowiedzUsuńNa początku radzę się skupić na przepisach z działu adaptacja :) A potem można kombinować z innymi. Na rynku są różne odżywki: wołowe, serwatkowe lub roślinne. Polecam wybierać serwatkowe (jeśli nie ma alergii/nietolerancji) lub wołowe.
UsuńPozdrawiam!
Niestety ciasto wyszło bardzo niskie :(
OdpowiedzUsuńBrakuje mi w tym przepisie dwóch informacji:
1. Jaka średnica blaszki?
2. Na jakich oczkach tarki zetrzeć cukinię?
Pozdrawiam :)
Była podana średnica, trzeba uważnie czytać przepis, średnicę zawsze podaję na samym górze, a dużo osób nie widzi tej informacji choć zawsze jest podana. Zawsze wszystko w przepisach jest starte na klasycznych, jarzynowych oczkach (chyba, że podaję inaczej).
UsuńNa zdjęciach również widać dokładnie, że to niskie ciasto. Raczej takie na wzór placka. Staram się fotografować potrawy tak, aby oddawały realny wygląd. W przepisie są 4 jaja i 280g składników - jeśli chcemy ogromne ciasto należy podwoić przepis, bo logicznym jest, że z takiej ilości wyjdzie małe - 280 g i jaja to mała objętość :) Tutaj 1 kawałek to zaledwie 56kcal - więc nie będzie to wielki kawał ciasta:)
Mam nadzieję, że smakuje! Pozdrawiam serdecznie!
Dzięki:)
UsuńOgólnie wyszło bardzo dobre, tylko martwiłam się, że niskie. Co do średnicy: teraz patrzę, że na blogu faktycznie jest podana, ja korzystałam z książki ketON, gdzie ten przepis również się pojawił.
Już patrzę, co tu następnego wypróbować ;)
Chciałabym podpytać, bo nie jestem pewna, czy w tzw. "reszcie składników" znajdują się też żółtka? Z opisu wychodzi mi, że tak, ale wolę dopytać.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. Cała reszta składników z przepisu razem z żółtkami.
UsuńPozdrawiam serdecznie!