Jesienna zupa z tartych warzyw
Jesień to czas, gdy na stołach króluje dynia i cukinia! W takim razie... co powiecie na kolejną i całkowicie nową odsłodnę przepysznej zupki dyniowej? Ja już ją uwielbiam :) Korzystajmy, bo sezon jest bardzo krótki :)
Przepis na 5 porcji:
- 300 g serduszek drobiowych
- 300 g żeberek wieprzowych (waga mięsa netto bez kości)
- 300 g dynii (najlepiej hokkaido)
- 300 g cukinii
- 300 g kalarepy (lub białej rzodkiewki)
- 2 litry wody (w lepszej wersji można zastąpić wywarem z kości lub bulionem)
- 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, pół łyżeczki chili, łyżka soli, duża szczypta pieprzu, łyżeczka kurkumy
Serduszka i żeberka wrzucić do wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotować około 1,5-2 godziny do miękkości. Następnie wrzucić starte na tarce surowe warzywa . Gotować całość do miękkości kilkanaście minut lub dłużej jeśli mają być bardzo miękkie. Doprawić.
Makro (1 porcja z 5 z kalarepą na wodzie z dodatkiem dyni hokkaido): około 332 kcal
B: 20,6
T: 23,7
W: 8,2*
W: 8,2*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz