Tort "Bounty"
Jako fanka kokosa i czekolady gorzkiej nie mogłam odpuścić takiego torcika! No i jest:) Kakaowy, wilgotny biszkopt. Masa pełna kokosa. Cudowna czekolada gorzka na górze i dekoracja ze świeżego orzecha kokosowego. PO PROSTU PYCHOTA! Ale ostrzegam: jeden kawałek to prawdziwa bomba kaloryczna:)
Przepis na tortownicę 25 cm:
Kakaowy biszkopt (z przepisu tutaj [klik]):
- 8 jaj
- 55 g mąki kokosowej
- 100 g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego
- 100 g mleka migdałowego lub kokosowego (nie śmietanki tylko płynne)
- 35 g kakao
- mała łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: kilka kropel ulubionego olejku (migdałowy, rumowy lub ziarenka z laski wanilii)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (najlepiej dodać chociaż 2-3 łyżki, aby białka ładnie się ubiły)
Upiec biszkopt zgodnie z przepisem i przekroić wzdłuż na 2 blaty.
Można delikatnie skropić spirytusem.
Kokosowa masa:
- 2 puszki mleczka kokosowego (800g)
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 g oleju kokosowego (aby zmniejszyć ilość kcal można zastąpić 20 g żelatyny rozpuszczonej w 50 g wody)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Mleczko zagotować razem z wiórkami (i olejem). Gotować około 5 minut, aż zacznie gęstnieć. Dodać ewentualne słodzidło, zdjąć z gazu (w tym miejscu dodać rozpuszczoną żelatynę jeśli nie jest używany olej) i odstawić, aż ostygnie i zgęstnieje. Następnie wyłożyć 2/3 masy na spód pierwszego blatu.
Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę masy. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub przynajmniej kilka godzin (masa z żelatyną gęstnieje szybciej).
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady 85%
- 100 g mleczka kokosowego (śmietanki 36% lub 50 g masła)
Zagotować mleczko (lub śmietankę). Dodać posiekaną czekoladę i dokładnie mieszać, aż całość się rozpuści i połączy. Można również rozpuścić oba składniki w kąpieli wodnej.
Wylać gęstą polewę na schłodzone ciasto i rozsmarować. Udekorować w dowolny sposób. Wstawić do lodówki, aż polewa zgęstnieje (wystarczy niecała godzina).
Makro (1 kawałek z 12 na bazie masy z mleczkiem i polewy na mleczku): około 526 kcal
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Po tym czasie tort powinien być stabilny i łatwo się kroić :) Jest przepyszny!
B: 8,8
T: 49,6
W: 5,8*
W: 5,8*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Zrobiłam, rewelacja, bardzo dziękuję za ten przepis! Nie spodziewałam się, że biszkopt na mące kokosowej i z dodatkiem sporej ilości kakao będzie miał taką fajną konsystencję i będzie taki pyszny :) A całość razem z masą kokosową i polewą to po prostu poezja <3
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Życzę smacznego:)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Też jestem fanką kokosa! :)) Ten tort wygląda nieprzyzwoicie apetycznie :D Dla mnie na duży plus, że jest bez nabiału, a mleczko kokosowe wręcz ubóstwiam. Sabino, mam pytanie przy okazji - czy nie planujesz jakiegoś artykułu "edukacyjnego" na temat liczenia węglowodanów? Panuje niezłe zamieszenie w tej kwestii, mi osobiście brakuje rzetelnej treści, która wyjaśniałaby, jak ten temat ugryźć. No bo jak to jest? Liczyć węgle w całości czy węgle netto? Co z błonnikiem, którego często producenci nie podają? Tabele odżywcze są totalnie nielogiczne i wcale nie ułatwiają sprawy. Mam mąkę kokosową o takim makro: 100 gramów zawiera: węglowodany: 22,6, w tym cukry: 19,5, błonnik: 35,2. Stosując ją do Twojego przepisu (55 gramów do biszkopta) wychodzi mi 12,43 węgli i 10,73 cukru i 19,36 gramów błonnika. Podpowiesz czym się kierować w takiej sytuacji? Jak spojrzeć na te wartości?
OdpowiedzUsuńJa także unikam nabiału ile mogę (głównie laktozy). Jeśli jest potrzeba takiego artykułu to postaram się coś tam wypocić :) Niestety w Polsce nie ma unormowanych zapisów, co do błonnika i producenci go często nie uwzględniają. Błonnik bardzo często jest odliczany w keto i ja również staram się stosować taką technikę przy obliczaniu makro do przepisów.
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Zrobiłem :) w smaku spoko ale wyszło mi strasznie suche :/
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o biszkopt - to znak, że mąka totalnie do kitu. Pisałam wiele razy, żeby wcześniej sprawdzać czy mocno chłonie płyny i np spróbować zrobić racucha z 1 jaja. Można było to sprobować ratować przez mocne nasączenie biszkoptu, ale na przyszłość polecam dolać więcej mleka w czasie przygotowania lub po prostu użyć mąki innej firmy :)
UsuńPozdrawiam i życzę smacznego :)
Kolejny rewelacyjny przepis :) Super wszystko wyszło, a smak obłędny, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło!
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)
No podziękować chciałam bo torcik wymiata:) biszkopt strzeliłam blyskawiczny z mikrofali, jednak bardziej smakował z mleczną i słodką czekolada(podzieliłam na dwie wersje). Będzie powtarzany! Pozdrawiam 😁
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)