Makowiec na kruchym cieście z limonkowym lukrem i kleksami czekolady
Makowiec w sierpniu? Czemu nie! Przyznam szczerze, że jestem zdecydowanie "Team" Boże Narodzenie i "Team" Zima i już nie mogę doczekać się jarmarku bożonarodzeniowego we Wrocławiu, więc przywołuję trochę wspomnień kolejnym makowcem na blogu:) Co powiecie na pyszną wersję na kruchym cieście z lukrem limonkowym i kleksami gorzkiej czekolady?:)
Przepis na tartę o średnicy 25 cm (z przepisu na tartaletki [klik]):
- 100g zimnego smalcu/masła
- 100 g mąki kokosowej
- 1 jajo
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
- ziarenka z laski wanilii/aromat waniliowy (kilka kropel)
Smalec/masło pokroić na małe kawałki. Wymieszać z mąką i jajem i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno wyjść gęste, ale można je zlepić w kulę. Wykleić spód i boki foremki na tartę.
Piec w 180 stopniach około 20 min. Gdy zrobi sie rumiane szybciej, wyłączyć piekarnik i delikatnie wyjąć tartę.
Można także użyć przepisu na kruche ciasto bez nabiału stąd [klik] lub z wiórkami stąd [klik].
Makowe nadzienie:
Makro (1 kawałek z 12 na bazie odżywki i pasty kokosowej z lukrem limonkowym i czekoladą 85% do ozdoby): około 311 kcal
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Można także użyć przepisu na kruche ciasto bez nabiału stąd [klik] lub z wiórkami stąd [klik].
Makowe nadzienie:
- 100 g zmielonego maku
- 100 g masła
- 50 g pasty kokosowej + 200 g wody (lub 250 g mleczka kokosowego)
- 50 g orzechów (włoskie, laskowe lub inne)
- 50 g odżywki białkowej (lub mąki migdałowej)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Masło rozpuścić z pastą i wodą (lub mleczkiem kokosowym). Zagotować. Dodać mak, zdjąć z gazu. Wymieszać. Dodać resztę składników i mieszać, aż powstanie gęsta masa.
Posmakować i ewentualnie dosłodzić. Trochę ostudzić, a następnie wylać na upieczony spód.
Wystudzić całkowicie.
Na lukier:
- 40 g inuliny*
- 20 g soku z limonki
- skórka z połówki limonki
*Można zastąpić zmielonym ksylitolem lub erytrolem, ale polecam inulinę, bo lukier wychodzi naprawdę smaczny jak prawdziwy.
Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę (uwaga, bo inulina szybko chłonie wodę, więc trzeba szybko mieszać). W razie potrzeby rozcieńczyć masę wodą.
Polać makowca lukrem w dowolny sposób np kleksami.
Rozpuścić 50 g gorzkiej czekolady i również wylać kleksami na makowca. Udekorować limonką.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czaie można łatwo kroić makowca na kawałki:)
B: 8
T: 27,8
W: 4,5*
W: 4,5*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Jaką polecasz pastę kokosową ? :)
OdpowiedzUsuńZ czystym składem 100% miąższu kokosa. Jest ich sporo na rynku: Krukam, PureRein i wiele innych :)
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Dziś zrobiłam to ciacho.... urywa głowę, takie pyszne!
OdpowiedzUsuńStrasznie mi miło, na zdrówko i smacznego!!!
UsuńPozdrawiam serdecznie! :)
Sabina co można użyć zamiast pasty kokosowej?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest, był i będzie podany zamiennik :) Warto doczytać - mleczko.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
To można odczytać, jakby mleczko było tylko zamiennikiem wody. A nie pasty i wody 😉
Usuń