TRYB JASNY/CIEMNY

Maślane czekoladki w 8 smakach

Prawdziwa bomba... Bombonierka pełna domowych czekoladek leci na bloga :) W 8 różnych smakach! To taki sposób na rozmnożenie czekolady hihi:) Ostatnio trochę Was zaniedbuję, ale obiecuję się poprawić. Zrobiłam sobie taki mini urlop. Mam nadzieję, że wybaczycie:)
Przepis na około 30 czekoladek:
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej min 85%
Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej lub na małym gazie w garneczku. Podzielić na 8 części (np w silikonowych foremkach do muffinek).
Dodatkowo (na zdjęciu smaki od lewej do prawej):
  • 5 g kakao
  • 4-5 kropelek olejku migdałowego 
  • 15 g orzechów włoskich/laskowych lub innych
  • 5 g wiórków kokosowych
  • 4-5 kropelek olejku/soku pomarańczowego (oraz odrobinka skórki pomarańczowej)
  • 4-5 kropelek olejku/soku cytrynowego (oraz odrobinka skórki cytrynowej)
  • 15 g ziaren kawy
  • 15 g sezamu (czarny lub biały)
Do każdej części dodać wybrany składnik.
Wylać do foremek na czekoladę (ziarenka kawy wbić w czekoladkę podobnie jak orzechy). Najlepiej schłodzić w zamrażarce i tam przechowywać czekoladki. 
Są przepyszne :) 
Makro (3 czekoladki z przepisu, wartość średnia wszystkich smaków): około 159 kcal
B: 1,8
T: 15,1
W: 2,7*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Urządzenie do zamrażania to zamrażarka... Nie zamrażalka. Pozdrawiam i dziękuję za przepisy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie wkradł się błąd, już poprawione dziękuję :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva