Truskawkowa kostka na kakaowym biszkopcie
Jak ja uwielbiam pichcić w ramach odprężenia i spełniania pasji! ❤️ No i mamy kolejne truskawkowe cudo :) Macie już dosyć? Bo ja nie i kocham truskawki w każdej wersji, a to ciacho jest naprawdę przyjemne i orzeźwiające :)
Przepis na 16 kostek (blaszka o wymiarach 30x25cm):
Biszkopt (z przepisu na tartę Reese's tutaj [klik]):
- 5 jaj
- 35 g mąki kokosowej
- 20 g kakao
- 50 g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego (lub masła albo oleju MCT)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub odrobinka sody (można nie dodawać nic jeśli jaja są bardzo dobrze ubite)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (warto dodać chociaż około 2-3 łyżki do złamania smaku gorzkiego kakao)
Jaja spienić mikserem na puszystą masę (około 3 minutki miksowania na najwyższych obrotach miksera).
Następnie dodać resztę składników i krótko zmiksować do połączenia składników.
Powinna powstać bardzo napowietrzona masa o dość lejącej strukturze (biszkopt powinien wyjść wilgotny).
Przelać masę do foremki o wymiarach 30x25 cm. Piec 22-25 minut w 180 stopniach, aż biszkopt popęka jak na zdjęciu. Ostudzić.
Masa truskawkowa:
- 500 g truskawek (lub malin i innych owoców, moga być mrożone)
- 15 g żelatyny
- 150 g ciepłej wody
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Żelatynę rozpuścić w 50 g ciepłej wody. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, wsypać do rondelka i lekko rozgnieść widelcem, wlać 100 g wody i zagotować. Zdjąć z gazu i dodać rozpuszczoną żelatynę.
Dokładnie wymieszać masę, aż cała żelatyna połączy się z resztą składników. Ostudzić, a następnie wstawić do lodówki, aż masa zacznie tężeć (około 2 godziny ze studzeniem, ale trzeba pilnować i co jakiś czas sprawdzać).
Następnie wylać tężejącą masę na ostudzony spód kakaowy i rozsmarować. Ponownie schłodzić w lodówce (około 30 minut).
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła (lub oleju MCT lub śmietanki 36% albo mleczka kokosowego)
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej razem z masłem. Ostudzić, a następnie wylać w dowolny sposób na ciasto. Można delikatnie rozsmarować na warstwie truskawkowej lub wylać w postaci kleksów i smug łyżeczką jak na zdjęciu. Schłodzić ciasto w lodówce.
Po około godzinie ciasto jest gotowe do krojenia i jedzenia. Najlepiej podzielić je na 16 kawałków czyli naciąć ciato 4 razy wzdłuż blaszki i 4 razy w poprzek :)
Jest przepyszne i genialnie trzyma się w dłoni. Nie trzeba łyżeczki i można jeść jak batonik! Można je także przechowywać w lodówce około 5 dni, a nawet zamrozić :)
Makro (1 kostka z 16 kostek ciasta ze zdjęcia): około 122 kcal
B: 4,4
T: 9,5
W: 3,2 *
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
W: 3,2 *
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz