Skrzydełka z kurczaka duszone w młodej kapuście
Mam nadzieję, że upały nie dają Wam w kość i gotujecie pyszności, bo mam dla Was nowy przepis na obiadek :) Ponownie na blogu młoda kapusta. Tym razem w wersji duszonej ze skrzydełkami. Było pyyyyychaaa! Koniecznie do powtórzenia w tygodniu❤️
Przepis na 2 porcje:
- 6 skrzydełek z kurczaka (o średniej wadze mięsa bez kości 60 g)
- 600 g młodej kapusty
- 50 g cebuli (użyłam czerwonej)
- 30 g smalcu lub masła do smażenia
- 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego
- płaska łyżeczka soli, szczypta pieprzu, duża szczypta chili i łyżeczka słodkiej papryki
- opcjonalnie: koperek po posypania gotowego dania
Skrzydełka oczyścić, umyć i osuszyć. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić skrzydełka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz cebulkę posiekaną w kostkę. Dusić około 20 minut. Następnie wrzucić posiekaną młodą kapustę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Najlepiej, aby kapusta znalazła się na dole, a skrzydełka tym razem na górze. Wlać niecałą szklankę wody i dusić około 30 minut do miękkości. Podawać z koperkiem lub bez dodatków. Danie można także przygotować w wolnowarze (4 h, low).
Makro (1 porcja z 2): około 554 kcal
B: 24,9
T: 37,3
W: 19,2*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
W: 19,2*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz