TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka grillowa z truskawkami i musztardą francuską

Sezon letni to sezon grillowy. Ale odczarujmy go trochę i sprawmy, że będzie nieco lżejszy i pełen warzywek :) Łapcie przepyszny przepis na sałatkę idealną na grilla do mięska. Jadłam podobną niedawno na konferencji międzynarodowej, bardzo chciałam zapamiętać wszystkie składniki, które wyczułam. Myślę, że jest nieco inna niż ta, którą jadłam, ale moja wersja na pewno również Wam zasmakuje:) I oczywiście zawiera moje ukochane truskawki!

Przepis na 2-3 porcje (1 średnia miska sałatki):
  • 100 g truskawek
  • 200 g ulubionej zieleniny (u mnie liście botwinki, świetnie smakuje również ze szpinakiem czy rukolą i roszponką)
  • 100 g awokado
  • 200 g świeżego pomidora
Truskawki i pomidorki pokroić w malutkie ćwiartki. Awokado pokroić w sporą kostkę. Zieleninę poszarpać. Ułożyć wszystko w misce i przygotować sos.
Na sos:
  • 20 g musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami gorczycy)
  • 20 g oliwy z oliwek (oleju MCT lub innego oleju tłoczonego na zimno)
  • 5 g soku z cytryny (mała łyżeczka)
  • duża szczypta soli, duża szczypta pieprzu
Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce. Zalać sałatkę bezpośrednio przed podaniem i wymieszać.
Sałatka jest idealna jako dodatek na grilla lub do obiadu :)
Makro (1 porcja z 3 ze szpinakiem): około 158 kcal
B: 3,6
T: 12,8
W: 6,8 *

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva